”Päiväkäskyä voisi myös lukea kirkossa”

Päiväkäskyssä numero 60 marsalkka Mannerheim kunnioittaa sota-ajan äitejä, jotka ovat kasvattaneet vapautta puolustavan sukupolven. Suunta on myös kohti tulevaa, äidit kasvattavat tulevaa polvea, joka saa elää rauhan ajassa. Suomen äideille annettu päiväkäsky jaettiin kirkkoihin ja eduskuntaan äitienpäiväksi 1942. Alkuperäisiä vapaudenristin sisältäviä käskyjä jaettiin 645 kirkkoon.

– Vapaussodan Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistys teki ehdotuksen Veteraaniliittojen valtuuskunnalle. Oli todettu, että on paljon kirkkoja, joissa ei ole päiväkäskyä ja että asia on kannatettava. Sen jälkeen on 105 taulua viety sodan jälkeen rakennettuihin kirkkoihin, Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo.

Ylipäällikön päiväkäskyn hinta on hieman alle 400 euroa. Se sisältää kehyksen ja vapaudenristin.

– Emme ole painostaneet seurakuntia hankkimaan näitä, sanoo Seppä. Usein Leijonat tai paikalliset maanpuolustusjärjestöt ovat sponsoroineet taulua. Kun päiväkäsky on tuotu kirkkoon, siellä on järjestetty pienimuotoinen, juhlava tilaisuus.

Ylipäällikön päiväkäsky ja siihen liittyvä Vapaudenristi kuuluvat kunniapaikalle kirkoissa.

– Paikka on määritelty. Se on lähinnä kuoria oleva pilari tai seinä pääkäytävän vasemmalla puolella, sanoo museoalan tutkija Nina Lempa Kirkkohallituksesta.

Mikä merkitys Suomen sotilaiden äideille annetulla päiväkäskyllä on nykypäivän uusissa kirkoissa?

– Kyllä se koti, uskonto ja isänmaa -tematiikkaan liittyy. On ollut valtava uhri lähettää lapsiaan sotaan. Nämä ovat merkittäviä, tärkeitä arvoja, sanoo Lempa.

Sotaveteraaniliiton Markku Seppä sanoo, että tavoitteena on muistaa sodan hintaa.

– Toiveenamme on, että Päiväkäsky ei pölyty kirkoissa koristeena, vaan että se silloin tällöin kirkossa luettaisiin, sanoo Seppä.

Suomessa on noin 830 kirkkoa. Sodan jälkeen rakennettuja niistä on parisensataa.

Edellinen artikkeli”Verkko arkipäiväisti uskon”
Seuraava artikkeliKansliapäällikkö: Uskon esiin tuominen vaikeutunut Suomessa

Ei näytettäviä viestejä