Paavin Laudato si' -kiertokirje innosti ilmaston­­muutoksen hillitsemiseen – tuore kirja kertoo myös suomalaisten yritys­johtajien heräämisestä ilmasto­asioihin

Paavi Tallinnassa vuonna 2018. Kuva: Jukka Granström

Paavi Franciscus julkaisi vuonna 2015 kiertokirjeen nimeltä Laudato si', jossa hän kritisoi kulutusmyönteisyyttä ja maapalloa pilaavaa vastuutonta kulutuskäytöstä. Kiertokirjeellä ja paavin vetoomuksilla on arvioitu olleen tärkeä panos Pariisin ilmastosopimuksen solmimiseen vuonna 2015.

Kiertokirje antoi myös aiheen katolisen kirkon Laudato si' -teemavuoteen toukokuusta 2020 toukokuuhun 2021. Kiertokirjeen vaikutuksista ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kertova teos Laudato si' Reader ilmestyi viime vuoden lopulla. Kirjaan on koottu kymmeniä näkökulmia ja puheenvuoroja, joista yhden on kirjoittanut Otavan hallituksen puheenjohtaja Henrik Ehrnrooth.

Ehrnrooth esiintyy kirjassa Climate Leadership Coalitionin (CLC) neuvottelukunnan puheenjohtajana. Hän kertoo kirjoituksessaan yritysjohtajien heräämisestä ilmastoasioihin ja CLC:n perustamisesta Suomessa vuonna 2014. Kirjoituksen mukaan johtavat suomalaiset ja pohjoismaiset yritysjohtajat "ymmärsivät ilmastotransformaation suuret liiketoimintamahdollisuudet toimialoilla, joilla transformaatio oli ilmeinen". Yrityksissä ajattelu muuttui negatiivisesta taakanjaosta positiiviseksi uusien liiketoimintamahdollisuuksien etsimiseksi.

"Pohjoismaissa siirtyminen suljettuihin kierrätyksen mahdollistaviin ja vähemmän energiaintensiivisiin sekä vihreisiin prosesseihin alkoi jo 1970-luvulla. Siirtyminen kestävään teollisuuteen merkitsi kalliita alkuinvestointeja, mutta uusien innovatiivisten suunnitteluratkaisujen ansiosta lopputuloksena oli taloudellinen menestys ja uusien liiketoimintojen synty. Tämä loi hyvän pohjan ilmastotransformaatioon liittyvälle muutokselle. On kunnia jakaa kokemuksemme Laudato si' Reader -kirjassa", Henrik Ehrnrooth sanoo CLC:n tiedotteessa.

CLC on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja sen 89 organisaatiojäsentä työllistävät maailmanlaajuisesti 530 000 ihmistä.

Oikaisu 12.1.2022 kello 7.17. Muutettu otsikkoa ja korjattu Henrik Ehrnroothin nimike. Laudato si' Readerin tekstin on kirjoittanut Otavan hallituksen puheenjohtaja Henrik Ehrnrooth, joka on CLC:n neuvottelukunnan puheenjohtaja. Jutussa kirjoittajaksi väitettiin aiemmin Koneen toimitusjohtajaa Henrik Ehrnroothia. Myös Kone on CLC:n jäsen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.