Paavi Franciscus virallisti naisten oikeuden liturgisiin tehtäviin

Paavi Tallinnassa Kuva: Jukka Granström.

Naiset voivat tästä eteenpäin palvella virallisesti katolisessa kirkossa jumalanpalvelusten lukijoina ja messupalvelijoina, mihin voi liittyä myös ehtoollisen jakajana toimiminen. Paavi Franciscus teki asiaa koskevat päätökset ja kirkon kanonisen lainsäädännön muutokset sunnuntaina 10. tammikuuta. Päätös tulee voimaan heti.

Asiasta kertovat useat uutislähteet, esimerkiksi Vatikaanin uutispalvelu Vatican News.

Päätöksellään paavi vahvisti muodollisesti ja institutionalisoi epävirallisen käytännön, jota on toteutettu jo vuosia yksittäisten hiippakuntien piispojen luvalla katolisessa kirkossa eri puolilla maailmaa. Käytännön vahvistamisen lisäksi nyt tehty kanonisen lain muutos estää konservatiivisia piispoja kieltämästä naisten pääsemisen näihin tehtäviin jumalanpalveluksissa.

Paavi Franciscus kertoo muutosta koskevan motu proprio -määräyksen Spiritus Domini perustuvan hänen omaan teologiseen pohdintaansa. Taustalla ovat kuitenkin eri puolilla maailmaa kokoontuneiden katolisten synodien suositukset muutoksen puolesta.

Paavi korostaa viestissään, että nyt virallistetut liturgiset roolit ovat ”olemuksellisesti erillään pappisvirasta”.

Muutoksen virallistamisen taustalla havainto opin kehityksestä

Muutosta koskevassa kirjeessään paavi Franciscus kertoo halunneensa tuoda vakautta ja julkista tunnustamista naisille, jotka jo palvelevat edellä mainituissa liturgisissa tehtävissä. Hän viittaa myös opin kehitykseen, joka on paljastanut tiettyjen kirkon institutionalisoimien palvelutehtävien perustan olevan kasteen sakramentissa. Siksi nuo tehtävät voidaan uskoa sopiville maallikoille, olivatpa he miehiä tai naisia.

Kyseisissä tehtävissä toimiminen ei Franciscuksen mukaan kuitenkaan oikeuta seurakuntalaisia saamaan palkkaa tai korvausta kirkolta.

Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato vahvistaa, että paavi virallistaa jo pitkään vallinnutta todellisuutta.

– Tästä syystä käytännössä mikään ei muutu. Myös Suomessa naiset ovat toimineet esimerkiksi lukijoina ainakin jo 1970-luvulta lähtien, Marco Pasinato sanoo.

Ehtoollisen jakamisessa on katolisissa messuissa tiettyä vaihtelua. Pasinaton mukaan Suomessa päätetään seurakuntakohtaisesti, jaetaanko ehtoollisella kokoontuneelle seurakunnalle sekä Kristuksen ruumis että veri vaiko vain Kristuksen ruumis. Joissakin seurakunnissa ehtoollinen jaetaan seurakunnalle molemmissa muodoissaan aina, toisissa esimerkiksi vain tiettyinä pyhinä.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkko palkitsi ympäristökasvatuksesta nuorisotyönohjaaja Heidi Granströmin
Seuraava artikkeliKolumni: Oppivelvollisuus yhdisti, katsomusopetus erottaa

Ei näytettäviä viestejä