Päätoimittaja emeritus Valtter Luoto on kuollut – helluntailiikkeen vaikuttaja oli suuri ekumenian ystävä

Päätoimittaja emeritus, seurakuntaneuvos Valtter Luoto on kuollut aamulla 12.11. Hän syntyi 3.9.1936 Valkealassa.

Valtter Luoto tunnettiin suomalaisen helluntailiikkeen vaikuttajana, joka ekumeenisesti suuntautuneena pyrki vuorovaikutukseen myös muiden kirkkokuntien kanssa. Hän edusti vapaita kristillisiä liikkeitä raamatunkäännöskomiteassa vuosina 1974–1991.

Luoto opiskeli kansakoulunopettajaksi, mutta koettuaan vahvan kutsumuksen evankeliumin palvelukseen hän jätti opettajan tehtävät ja ryhtyi helluntailiikkeen saarnaajaksi.

Vuonna 1963 hänet valittiin helluntailaisen Ristin Voitto -lehden toimittajaksi. Hän toimi Ristin Voiton päätoimittajana vuosina 1978–1993 ja kustannusyhtiö Ristin Voiton toimitusjohtajana 1983–1993.

Luodon päätoimittajakaudella Ristin Voitto -lehdelle oli ominaista pyrkimys hyvään journalismiin ja avoimuuteen muita kirkkokuntia kohtaan, mikä aiheutti helluntailiikkeen piirissä myös ristiriitaa.

Luodon kirjallisia aikaansaannoksia ovat hänen toimittamansa suurteokset Novum 1–5 sekä Iso Raamatun tietosanakirja 1–10. Häneltä on julkaistu 15 kirjaa.

Luoto johti Ristin Voiton -kautensa jälkeen Helsingin Saalem-seurakuntaa vuosina 1996–1998.

Valtter Luoto nukkui pois 12.11. Malmin sairaalassa Helsingissä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon keskus­rahaston on tasa­painotettava taloutensa – säästöt vaativat noin 20 henkilö­työvuoden vähentämistä
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Nostalgian sijaan uusi taivas, uusi maa

Ei näytettäviä viestejä