Paastovinkki 10/40 – Juha Väätäinen: Tipattomuus ei tapa!

Sarjassa annetaan paastovinkkejä ja haastetaan poliitikkoja eri puolueista osallistumaan paastoon. Tällä kertaa Kotimaa24 pyysi juoksijalegenda Juha Väätäistä (ps) kertomaan alkoholittoman elämän eduista.

Väätäinen jätti alkoholin käytön käytännössä viime vuosituhannelle. Hänen mielestään elämä puhtain aistein on ollut palkitsevaa.

- Jotkut sanovat,että viina on hintansa väärtti! Niin se varmaan onkin, sillä sen aiheuttamat vahingot ovat moninkertaiset hyötyihin nähden. Olen sen itse kokenut eli puhun kokemuksesta enkä olettamuksesta, Väätäinen kertoo.

Valmentajana toiminut Väätäinen ehdottaa jokaiselle, jolla on edes hetkittäin ollut haittaa alkoholista, kokeilua, jossa jätetään alkoholi kuudeksi viikoksi kokonaan.

- Jos jakson lopussa tuntuu mielekkäältä, kokeile uutta kuutta viikkoa. Sen lopussa olet ollut viinaton kolme kuukautta ja olet valmis tekemään ratkaisun huomisesta. Pitemmälle ei juuri muutenkaan kannata elää. Parasta vain ratkoa tämän päivän asiat tänään ja ylihuomiset ylihuomenna. Tipattomuus ei tapa, Väätäinen toteaa.

Alkoholin suurkuluttajaksi katsotaan henkilöt, jotka juovat säännöllisesti alkoholia yli riskirajan. Miehillä tämä raja on 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa. Yksi annos alkoholia on esimerkiksi yksi pieni pullo (0,33 l) keskiolutta tai siideriä, yksi lasi (12 cl) kevyttä viiniä tai paukku (4 cl) 40 % viinaa.

Suomessa arvioidaan olevan noin 250 000 alkoholiriippuvaista ja 250 000 alkoholin suurkuluttajaa, jotka kuuluvat riskiryhmään. Koko väestön keskikulutus on noin 10 litraa puhdasta alkoholia vuodessa.

Alkoholittomuuden etuja:

1.Pystyt paremmin elämään tässä hetkessä. Selvin päin todellisuus ei vääristy.

2.Voit käyttää viikonloput johonkin muuhun kuin krapulasta selviämiseen.

3.Säästät rahaa.

4.Olet seurassa enemmän oma itsesi – estoinesi, tunteinesi.

5.Alkoholin vaikutuksen alaisena tehdyt typeryydet jäävät häiritsemästä elämää.

6.Alkoholin pois jättäessäsi säästät kaloreita ja kevennät elämääsi.

Kokemuksia paastosta Facebookissa

7 vinkkiä, 7 viikkoa (Saksan luterilaisen kirkon paastosivusto 7 Wochen ohne)