Pääkirjoitus: Vanhoillislestadiolainen seurakuntaoppi lähellä harhaoppia

Kotimaan pääkirjoituksessa todetaan vanhoillislestadiolaisuuden seurakuntaopin poikkeavan luterilaisen tunnustuksen mukaisesta seurakuntaopista. Pääkirjoituksen on kirjoittanut artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen, joka oli viime sunnuntaina paikan päällä seuraamassa Turun rauhanyhdistyksessä käytyä keskustelua, jossa arkkipiispan teologinen sihteeri Risto Leppänen vapautettiin yhdistyksen puhujan tehtävistä.

”Jälleen kerran: vanhoillislestadiolaisuuden aiheuttaman pahennuksen ytimessä on liikkeen luterilaisesta tunnustuksesta poikkeava seurakuntaoppi. Tämän harhaopin rajoilla liikkuvan opin irvokas ilmenemismuoto on ihmisten potkiminen ihmispäätöksillä Jumalan valtakunnan ulkopuolelle eli pelastuksesta osattomiksi. Anteeksianto on täysin liikkeen omassa hallussa, ja asia varmistetaan häivyttämällä sakramenttien luonne armonvälineinä: kaste ja ehtoollinen eivät vanhoillislestadiolaisuudessa ole syntien anteeksi saamisen paikkoja”, Jussi Rytkönen kirjoittaa otsikolla ”Jumalan valtakunnan väkivalta”.

Rytkösen mukaan naispappeuteen torjuvasti suhtautuvat Sley ja Luther-säätiö ovat ”tässä katsannossa kirkolle paljon vanhoillislestadiolaisuutta pienempi teologinen ongelma: ne eivät sentään tuomitse ketään kadotukseen”.

Lue koko pääkirjoitus 22.3. ilmestyvästä Kotimaasta.