Pääkirjoitus: Vanha kirkko tukee nuoria ihmisiä

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Nuorten riittämättömät mielenterveyspalvelut on yksi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan suurimpia epäkohtia. Joka neljännellä tai viidennellä nuorella on mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Esimerkiksi koulupsykologien vastaanotot ovat ruuhkautuneet. Edes lain edellyttämiä palveluita ei pystytä kaikkialla tarjoamaan.

Tämä kävi ilmi Helsingin Sanomien tekemässä neljää kaupunkia koskeneessa kyselyssä. Koulupsykologeilla ei myöskään riitä aikaa yhteisöllisen hyvinvoinnin kehittämiseen niin paljon kuin siihen olisi tarvetta.

***

Tampereella on alkamassa nuorten mielen hyvinvointiin liittyvä pilottikokeilu. Tampereen seurakunnat, Kirkkohallitus sekä YAD ry eli Youth Against Drugs aloittavat matalan kynnyksen walk in -terapian Vanhassa kirkossa Tampereen ydinkeskustassa.

Tukea tarvitseva nuori voi tulla Vanhaan kirkkoon ilman ajanvarausta keskustelemaan ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin kanssa. Keskustelu ei edellytä oman nimen kertomista. Vastaavaa matalan kynnyksen toimintaa on toteutettu hyvin tuloksin muun muassa Kanadassa.

Vanhassa kirkossa toteutettava pilotti ei ole ratkaisu nuorten mielenterveysongelmiin. Yksittäiselle nuorelle ihmiselle se voi kuitenkin tarjota ratkaisevan tuen päästä elämässä eteenpäin.

Samalla pilotti on osoitus siitä, että kirkko, tässä tapauksessa Tampereen seurakunnat, ottaa vakavasti nuorten mielenterveyteen liittyvät asiat ja etsii siihen vastaukseksi uusia muotoja perinteisemmän nuorisotyön rinnalle.

***

Monitoimisen kirkon pitääkin tukea myös nuorten ihmisten mielen hyvinvointia. Mikäli Tampereen pilotti osoittautuu toimivaksi, sitä on syytä laajentaa seurakuntiin eri puolille Suomea.

Vastuu nuorten mielenterveyspalvelujen järjestämisestä kuuluu kuitenkin yhteiskunnalle. Siihen riittävän rahoituksen järjestäminen on poliitikkojen vastuulla.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 3.9.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Nuoret voivat saada maksutonta lyhytterapiaa maanantaisin Tampereen Vanhassa kirkossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMinisteriö avasi avustus­haun pandemiasta kärsineille uskonnollisille kesä­tapahtumille
Seuraava artikkeliKai Sadinmaa toimittaa Senaatintorilla Vapautuksen messun – ”Tapahtuma on manifesti yleisestä pappeudesta”

Ei näytettäviä viestejä