Pääkirjoitus: Tanssii diakonia­työntekijöiden kanssa

Kuva: Jukka Granström

Kemin seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Teija Jestilä kertoo tämän Kotimaan haastattelussa seurakunta-arjen todellisuudesta.

Esimerkiksi kun Kemissä keskeinen työnantaja Stora Enso ilmoitti lopettavansa Veitsiluodossa sellun ja paperin tuotannon, uutinen vaikutti suoraan diakoniaviranhaltijoiden työnkuvaan. He kiersivät kaksi viikkoa tehtaan eri työvuoroissa yhdessä kaupungin ja alueen muiden toimijoiden kanssa kertomassa, mistä voi hakea apua.

Kirkon kaikista työntekijöistä seitsemän prosenttia on diakoniaviranhaltijoita. Määrällisesti heitä oli viime vuonna koko kirkossa 1 322.

Viime viikolla Helsingin Malmilta pääasiassa virtuaalisesti toteutetuilla Kirkon yhteiskuntapäivillä diakoniaviranhaltijat pääsivät ääneen. He kertoivat muun muassa hyvinvointipalvelujen yhteistyöstä Savossa, kyliin jalkautuvasta työstä Pohjois-Karjalassa sekä nuorten aikuisten asunnottomuushankkeesta Kajaanissa.

***

Julkisuudessa mielikuvaa kirkosta ovat viime vuosina muokanneet – tosin keskenään täysin eri painotuksilla – kirkkoherra Kari Kanala sekä KD:n kansanedustaja Päivi Räsänen.

Kari Kanala on muun muassa osallistunut Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmaan ja Päivi Räsänen antanut seksuaalisuuteen liittyviä lausuntoja, jotka on tulkittu kirkon näkemyksiksi.

Diakoniatyö jää julkisuuden ja sitä kautta kirkkoa koskevien mielikuvien suhteen liikaa pimentoon. Katveesta huolimatta kirkon tekemä auttamistyö on ollut keskeisin syy kuulua kirkkoon, edelleenkin noin puolet perustelee sillä jäsenyyttään.

Seurakuntien ja kirkon viestinnän pitäisi nostaa ulkoisessa viestinnässään entistä pontevammin esille tavallista diakoniatyötä.

Kirkon julkisuukuva on kuitenkin vain toissijainen syy diakoniatyön esillä pitämiseen. Vielä tärkeämpi perustelu sille on, että kaikki diakoniatyön palveluja tarvitsevat ihmiset löytäisivät varmasti sen piiriin.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 1.10.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.