Pääkirjoitus: Tällä kertaa sadun susi taitaa olla kirkon taloudelle totta

Kuva: Jukka Granström

Aisopoksen sadussa Poika joka huusi sutta paimenpoika pelottelee kyläläisiä huutamalla yhä uudestaan suden uhkaavan lammaslaumaa, vaikka todellisuudessa mitään sutta ei ole.

Lopulta kukaan ei enää usko paimenpojan huutoon silloin, kun susi lopulta oikeasti ilmestyy. Huonostihan siinä käy.

Kirkon jäsenmäärän vähetessä on jo vuosia puhuttu tulojen vähenemisestä. Aisopoksen sadun malliin seurakunnissa saattaa esiintyä talouden uhkakuviin liittyvää väsymystä.

***

Talousjohtaja Pasi Perander ja kirkkoneuvos Juha Tuohimäki kertovat tässä Kotimaassa, miksi kirkon jäsentulot eivät ole vähentyneet, vaikka jäsenmäärä on ollut laskusuuntainen koko 2000-luvun. Tulojen negatiivinen kehitys näkyy suhteessa jäsenkehitykseen viipeellä muun muassa eläketulojen muutoksen seurauksena.

Susi on kuitenkin jo lähestymässä. Eri laskelmien mukaan käänne toteutuu muutaman vuoden päästä. Sen jälkeen negatiivinen tulokehitys jyrkkenee vuosi vuodelta.

Tulojen vähenemisestä on pakko seurata johtopäätöksiä. Niitä koskeva keskustelun aika oli oikeastaan jo eilen ja päätösten aika tänään.

Luontevia kokoavia foorumeita tällaiselle keskustelulle ei kuitenkaan ole. Seurakunnat ja seurakuntayhtymät keskittyvät usein katsomaan sisäänpäin. Se on ymmärrettävää, mutta kokonaisuuden kannalta se voi olla kohtalokasta.

Kirkolliskokouksen tasolla isoja päätöksiä, myös seurakuntien talousrakenteita koskevia päätöksiä, näyttää olevan vaikea tehdä. Edustajat tulevat koolle erilaisista todellisuuksista, yhteistä näkyä ei ole helppo löytää.

***

Maailmalta, ja läheltä naapuristakin, löytyy esimerkkejä niukalla taloudella toimivista seurakunta- ja kirkkoyhteisöistä.

Suomesta katseet kannattaa nyt kääntää esimerkiksi Viroon. Siihen, miten seurakunnat toimivat siellä ilman varallisuutta saati suuria työntekijämääriä.

Vaikka Viron luterilaisten seurakuntien mallia ei pidä tuoda Suomeen sellaisenaan, sieltä olisi varmasti opittavaa Suomeen.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 24.9.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.