Pääkirjoitus: Tähti näyttää tietä uskon syvyydestä tai sen puutteesta riippumatta

Kuva: Jukka Granström

Näin joulun alla, pimeimpään vuodenaikaan, kristillisen uskon symbolit ovat esillä enemmän kuin koskaan. Ne näkyvät kaupunkien kerrostalojen sekä harvaan asuttujen seutujen omakotitalojen ikkunoissa. Monissa ikkunoissa on Betlehemin tähti muistona Itämaan tietäjistä.

Näiden tähtien suosio on vain lisääntynyt, vaikka tutkimusten mukaan instituutioihin sitoutuneen uskonnollisuuden merkitys on vähentynyt.

Kristillisen uskon asemasta huolissaan olevalla saattaa syntyä epäilys, etteivät kaikki ihmiset edes tiedä tähden alkuperäistä merkitystä. Saati usko, että tähti näyttää tietä vastasyntyneen Vapahtajan luo.

***

Juhani Rekola kirjoitti Kotimaa-lehden kolumnissa joulukuussa 1967: "Evankeliumi kertoo tähdestä, joka loisti Betlehemin taivaalla. Tämä tähti on avaruuden tervehdys Jeesukselle. Joulu ei merkitse vain kotikirkon harrasta juhlaa vaan maailmankaikkeuden keskeisintä tapahtumaa."

Toisten ihmisten uskon syvyyden tai tietotason arvioinnin sijaan jouluna on syytä keskittyä toivoon ja luottamukseen. Iloita siitäkin, että niin monessa kodissa tähti on joulukuusen latvassa, tai se on ikkunassa valaisemassa pimeää vuodenaikaa.

Riippumatta uskon syvyydestä tai sen puutteesta Betlehemin tähti, avaruuden tervehdys Jeesukselle, tarjoaa tänäkin jouluna valoaan jokaiselle.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 17.12.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.