Pääkirjoitus: Suppilovahverot jäivät vähiin ja ilmastohelvetti uhkaa – silti pitää puhua toivosta

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Kaakkoissuomalaiset sienestäjät joutuivat tänä syksynä yllättävään tilanteeseen, kun lähimetsistä ei löytynyt yhtään suppilovahveroa. Olematon sato oli seurausta poikkeuksellisen kuivasta kesästä. Kuivuus voi johtua normaalista tilastovaihtelusta tai sitten syynä on ilmastonmuutos.

Suppilovahveroiden ja muiden sienten puuttuminen harmittaa silloin, kun sienipiirakka jää tekemättä. Paljon vakavampi ongelma se on puustolle, joka tarvitsee sieniä voidakseen käyttää maaperän ravinteita.

* * *

Egyptissä Sharm el-Sheikhissä parhaillaan pidettävässä YK:n COP27-ilmastokokouksessa pyritään sopimaan ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyvistä toimista.

Tämän vuoden huonoihin uutisiin kuuluu se, että suurvaltojen entisestään heikentyneet suhteet vaikeuttavat niiden kykyä sopia päästövähennyksistä tai yhtään mistään muustakaan.

Suurvaltojen lisäksi on toki tärkeää, että jokainen muu valtio tekee osuutensa. Suomella on kunnianhimoiset kansalliset ilmastotavoitteet.

YK:n pääsihteeri António Guterres käytti voimakasta kieltä ilmastokokouksen avauspuheenvuorossa. Hän sanoi, että olemme matkalla ilmastohelvettiin ja jalkamme on yhä kaasulla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) piti Suomen puheenvuoron maanantai-iltana. Marinin mukaan tiede on tässä asiassa selkeä. Jos emme toimi nyt, tämä on vasta alkusoittoa, Marin sanoi.

* * *

Kovan kielenkäytön lisäksi tarvitaan puheenvuoroja, jotka ylläpitävät toivoa ja luottamusta tulevaisuutta kohtaan. Jalka pysyy kaasulla, jos toivoa tulevaisuudesta ei ole näköpiirissä.

Joidenkin kirkon työntekijöiden tai luottamushenkilöiden mielestä ilmastonmuutoksen esillä pitäminen ei ole kirkon tehtävä. Kyllä se on. Evankeliumi ei sillä kirkastu, että kristilliseksi itsensä mieltävä yhteisö elää irrallaan ympäröivästä todellisuudesta.

Pääkirjoitus on julkaistu 11.11. ilmestyvässä Kotimaassa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Suppilovahverot jäivät vähiin ja ilmastohelvetti uhkaa – silti pitää puhua toivosta

Edellinen artikkeli”Kun tämä mummo kuolee, arkkuun pitää laittaa sukkulat ja virkkuukoukku” – Eeva Virtanen, 90, harrastaa rukousvirkkausta
Seuraava artikkeliYhdenvertaisuus­valtuutetun toimisto vastaa: Enkelien viesti ylitti uskonnon­harjoituksen rajan päivä­kodin pääsiäis­polulla

Ei näytettäviä viestejä