Pääkirjoitus: Sota ja kulkutaudit eivät ole ennenkään peruneet ilouutista Vapahtajan syntymästä

Kuva: Jukka Granström

Kulunut vuosi 2020 on ollut raskas. Harva on voinut välttyä pandemian kuluttavalta vaikutukselta.

Kuluneen vuoden raskautta on lisännyt epätietoisuus siitä, milloin tämä koronan tahdittama aika on ohi. Kesällä pitkien valoisten päivien aikana moni ehti jo tuudittautua siihen, että pahin vaihe pandemiaa on voitettu.

Syvimmin korona koskettaa niitä ihmisiä, jotka ovat menettäneet sille läheisensä. Koko maailmassa pandemiaan kuolleita on tilastoitu yli 1,6 miljoonaa. Todellinen määrä lienee suurempi.

Tätä kirjoittaessa Suomessa 461 ihmistä on menehtynyt koronaan.

***

Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut myös paljon hyvää. Välittäminen ja toinen toisestaan huolehtiminen on vahvistunut.

Esimerkiksi seurakuntien työntekijät ja monet muut toimijat ovat jakaneet ruoka-apua ja soittaneet ikäihmisille kysyäkseen kuulumisia.

Avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut, mutta samalla on kasvanut niiden ihmisten määrä, jotka tahtovat antaa apua.

Valtaosa hyvistä teoista jää aina julkisuudelta piiloon. Esimerkiksi toiselle ihmiselle sanotut välittämisen, lohdutuksen ja kannustuksen sanat.

***

Viime viikkoina on toistettu ajatusta, ettei joulua ole peruttu. Se ei pidä kokonaan paikkaansa, moni joutuu luopumaan läheistensä kanssa vietetystä joulusta. Siitä syntyvä mielipaha on ymmärrettävää. Tai pettymys siitä, ettei pääse Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen saati joulukirkkoon.

Ilouutista Vapahtajan syntymästä ei ole kuitenkaan peruttu. Sodat tai kulkutaudit eivät ole sitä koskaan ennenkään peruneet, vaikka yksilöiden elämään ne ovat voineet tuoda menetyksiä myös joulupyhinä.

Ilouutista ei ole kuitenkaan tarkoitettu vain eläville. Jumalan maailma on silläkin tavalla suuri, että Ilouutinen koskee myös edesmenneitä.

***

Tänäkin jouluna Suomen Turusta julistetaan joulurauha, vaikka poikkeuksellisella tavalla ilman paikalle kokoontunutta yleisöä.

Jokainen on kutsuttu juhlimaan Vapahtajan armorikasta syntymäjuhlaa. Valoa on sittenkin enemmän kuin pimeää.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 18.12. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.