Pääkirjoitus: Sivistystä on ymmärtää, että kaikki kansat koostuvat yksittäisistä ihmisistä

Kuva: Jukka Granström

Viime päivien ja viikkojen uutiset Yhdysvalloista ja Venäjältä kertovat kyseisten suurvaltojen suuruuden kriisistä.

Oman maan kansalaisten tekemä hyökkäys kongressiin Washingtonissa sekä kotimaahansa palanneen oppositiopoliitikon pidättäminen Moskovassa ovat entisestään heikentäneet mielikuvaa suurvaltojen suuruudesta.

Maanantaina venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tuomittiin poliisiasemalla pidetyssä pikaoikeudenkäynnissä vangittavaksi 30 vuorokaudeksi.

Suomen presidentti, pääministeri ja ulkoministeri osoittivat suuruuttaan, kun he heti tuomitsivat Venäjän oppositiopoliitikon pidätyksen.

He näyttivät esimerkkiä siitä, miten pieni valtio toimii eettisesti oikein ja rohkeasti suhteessa suureen naapurimaahansa.

***

Kommunistinen manifesti kehotti aikanaan: "Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!"

Nyt elämme aikaa, jolloin kaikkien maiden johtajien pitäisi liittyä yhteen ja keskittää voimansa pandemian kukistamiseen.

Pandemian yhdessä kukistamisen sijaan Yhdysvaltojen tällä viikolla virkakautensa päättänyt presidentti Donald Trump sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat toimillaan lisänneet vain paineita pandemian koettelemassa maailmassa.

***

Yksittäisessä ihmisessä voi ilmetä ylimielisyyttä muita maita arvioidessaan. Poliittiseen järjestelmään kohdistuvan kritiikin sijaan yksilö saattaa lyödä helposti leimoja kokonaisiin kansakuntiin. Hän saattaa puhua halventavan yleistävästi esimerkiksi amerikkalaisista, venäläisistä, israelilaisista tai palestiinalaisista. He ovat sellaisia tai tällaisia.

Tämä kokonaisia kansoja leimaava puhetapa on usein harmitonta. Pahimmillaan se johtaa kuitenkin siihen, ettei näin puhuva ihminen enää pysty tuntemaan myötätuntoa leimaamansa kansakunnan ihmisiä kohtaan.

Sivistystä on ymmärtää, että kaikki kansat koostuvat yksittäisistä ihmisistä.

Ja että jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ihmisarvo riippumatta kyseisen maan presidentistä tai poliittisesta järjestelmästä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 22.1.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.