Pääkirjoitus: Selko­kieliset rukoukset puhuttelevat kielellisistä valmiuksista riippumatta

Kuva: Jukka Granström

Äskettäin julkaistut selkokieliset rukoukset tuovat tärkeän lisän Kirkkohallituksen aiemmin julkaisemiin selkokielisiin sivuihin. Rukoukset on tarkoitettu erityisesti jumalanpalveluskäyttöön.

Suomessa on satojatuhansia ihmistä, joiden elämää selkokielen tai selkokuvien käyttö helpottaa. Heillä on eri syistä kielellisiä vaikeuksia, tai heidän äidinkielensä on jokin muu kuin suomi tai ruotsi. Selkokieli tuo apua myös monille muistisairaille.

Nyt julkaistut selkokieliset rukoukset puhuttelevat kuitenkin kaikkia jumalanpalvelukseen osallistuvia seurakuntalaisia riippumatta kielellisestä tasosta tai valmiudesta.

Seuraavan sunnuntain eli Pyhän Kolminaisuuden päivän selkokielinen rukous pyytää: "Pidä meidät lähellä sinua ja lähellä toisimme. Auta meitä ylittämään niitä rajoja, jotka erottavat ihmisiä toisistaan."

Ihmisiä erottavien rajojen ylittäminen on selkeä ja samalla vaikeasti toteutettava kehotus kaikille kristityille. Jokaisella meistä ilmenee tarvetta rakentaa rajoja toistemme välille sekä usein myös ihmisen ja Kristuksen välille.

***

Röyhkeä Valko-Venäjä

Alkuviikko käynnistyi täysin poikkeuksellisella tapahtumasarjalla, kun Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina ilmatilassaan lentäneen Ateenasta Vilnaan matkalla olleen matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin. Lentokentällä viranomaiset poistivat koneesta valkovenäläisen oppositiotoimittajan.

EU-johtajat päättivät maanantaina huippukokouksessaan Valko-Venäjää koskevista lisäpakotteista ja lentorajoituksista. Tässä mielessä on vaikea ymmärtää, että Finnair ilmoitti ainakin alkuun jatkavansa lentoja Valko-Venäjän ilmatilassa.

Matkustajakoneen röyhkeä kaappaaminen kääntyi ainakin osittain itseään vastaan. Pakotteiden lisäksi kansainvälinen huomio kohdistui uudestaan Valko-Venäjän olemattomaan ihmisoikeustilanteeseen.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 28.5.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.