Pääkirjoitus: Rukoillaan rauhaa Pyhään maahan ja koko maailmaan

Kuva: Olli Seppälä

Kun globaalia koronapandemiaa on jatkunut näin pitkään eikä vieläkään ole varmaa, milloin rajoituksista päästään eroon, maailma alkaa tuntua räjähdysalttiilta painekattilalta. Uutisia seuratessa se tuntuu siltä niin maailmanlaajuisesti kuin Suomen lintukodossakin.

Sosiaalista mediaa seuratessa räjähdysalttius näkyy selvästi myös yksittäisten ihmisten tasolla. Riitaisuutta on ilmassa.

Israelissa ja Palestiinassa kiristynyt ilmapiiri on purkautunut väkivallan aalloksi ja suoranaiseksi sodaksi, joka uhkaa laajeta pelottavasti. Konfliktin juuret ovat pitkät ja monisyiset, eikä ratkaisu tilanteeseen ole helppo. Siihen tarvitaan muun maailman tukea.

*

Kirkkojen maailmanneuvosto on ilmaissut surunsa jokaisesta menetetystä ihmishengestä Israelissa ja Palestiinassa. Samalla sen pääsihteeri Ioan Sauca on vedonnut osapuoliin, että nämä laskisivat aseensa ja ryhtyisivät tosissaan käsittelemään väkivallan kehää synnyttävää epäoikeudenmukaisuutta ja molemminpuolista vastakkainasettelua.

Erityisesti Sauca paheksuu väkivaltaisuuksien ulottumista pyhiin rakennuksiin kuten al-Aksan moskeijaan ja synagogiin Lodin kaupungissa. Hän kehottaa rukoilemaan, ettei Jerusalemin ja alueen muita pyhiä paikkoja enää häpäistäisi väkivallalla ja rikkomuksilla.

Pyhät paikat ovat ihmiskunnan syvän olemassaolon paikkoja ja turvapaikkoja. Niiden loukkaamisessa kulkee raja, jota ei pitäisi koskaan ylittää.

*

Maailman suurten riitojen kanssa pieni ihminen on kovin avuton. Ei kuitenkaan pidä aliarvioida yhteisen rauhanrukouksen voimaa.

Piispa Seppo Häkkisen otti 7.5. Kotimaassa kantaa jumalanpalveluksien esirukouksiin. Hän totesi niiden kaventuneen sisällöllisesti. Häkkinen muistutti, että yhteinen esirukous on kirkon rukousta koko maailman puolesta. Sen muistaminen estää rukousten kaventumista ja subjektiivisuutta.

Seurakuntien ja myös yksittäisten kristittyjen olisikin nyt syytä rukoilla paitsi rauhaa Jerusalemille kattaen koko Pyhän maan alueen ja kaikki siellä asuvat, myös koko maailman rauhan puolesta. Se voisi ehkä lieventää omaakin ahdistusta ja riidanhaluisuutta.