Pääkirjoitus: Puhuttaisiinko uskonnostamme syvällisemmin?

Jos on nuorten kanssa tekemisissä, jossain vaiheessa saa vastattavakseen kysymyksen: Mikä on elämän tarkoitus? Kysymys esitetään hymyssä suin. Se tiedetään vaikeaksi.

Oikeita vastauksia on kaksi riippuen vastaajan maailmankuvasta: Elämän tarkoitus on päästä perille. Tai, elämän tarkoitus on matka sinänsä.

Kumpikin vastaus pitää sisällään paljon, mikä onkin oikein. Elämän tarkoitus on iso asia. Sen etsiminen ja löytäminen on nuorille luontainen ja toivoa antava tehtävä. Sen kadottaminen tekee ihmisestä kyynisen ja haluttoman.

VIIME VIIKOLLA eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi artikkelikokoelman, jossa pohdittiin suomalaista hyvinvointia. Siinä todettiin myös, että uskonnollisuus lisää hyvinvointia. Tätä perusteltiin sillä, että uskonnollinen ihminen elää terveemmin ja hänen perhesuhteensa ovat pysyvämpiä. Hyviä asioita nekin, mutta loppujen lopuksi kovin ulkokohtaisilta ja individualistiselta tuntuvia.

Äkkiä voisi ajatella, että uskonnolla ja etenkin kristinuskolla olisi ihmisen hyvinvoinnille huomattavasti syvempääkin annettavaa. Sehän avaa aivan erilaisen näkökulman maailmaan ja siitä vielä kauemmas näkymättömiin todellisuuksiin. Se antaa selityksen maailmankaikkeuden olemukselle ja järjestykselle. Ja se antaa ihmiselle itseään suuremman tehtävän viljellä ja varjella, rakastaa ja tehdä hyvää koko luomakunnalle.

KRISTINUSKO ON ollut mielikuvituksen ja inspiraation hyvä lähde parituhatta vuotta. Jos suomalainen nykyaika on näköalatonta ja mielikuvituksetonta, johtuuko se osaltaan siitä, että kristinuskoa ajetaan yhteiskunnassa paitsioon?

Ja onko siitä seurannut se, että kristinuskon edustajat eivät enää löydä pyhien kirjojensa ja uskonsa aarteista sen säväyttävämpiä näkökulmia kuin perhearvot ja terveelliset elämäntavat? Järkeenkäyväähän se on, mutta järjestä ei ole elämän tarkoitukseksi eikä uskontoa harjoiteta järkisyistä.

Uskonto, niin kuin taide ja kirjallisuuskin on ihmisen sielun ruokaa. Se ravitsee meissä sisäistä maailmaa ja merkityksellisyyttä. Siksi siitä on syytä ryhtyä puhumaan sisällyksekkäämmin.

Lue myös:

Elämä uhkaa pelkistyä suoritteeksi – eduskunnan tulevaisuusvaliokunta varoittaa kyynisyydestä

 

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Keskustelu vaikuttaa lennokkaalta – keitä ovat keskustelijat?
Seuraava artikkeliElämä uhkaa pelkistyä suoritteeksi – eduskunnan tulevaisuusvaliokunta varoittaa kyynisyydestä

Ei näytettäviä viestejä