Pääkirjoitus: Piispa ehdotti sosiaalisen median kieltämistä alle 16-vuotiailta, mutta ehkä se pitäisi kieltää ennemmin aikuisilta

Sosiaalinen media pitäisi kieltää alle 16-vuotiailta. Näin ehdotti piispa Jari Jolkkonen Savon Sanomien kolumnissaan 25. heinäkuuta. Hän perusteli näkemystään Amerikassa, Englannissa ja Kanadassa tehdyillä havainnoilla nuorten mielenterveysongelmien räjähdysmäisestä kasvusta samaan aikaan, kun somen käyttö läpäisi nuorisokulttuurin. Ahdistuksen, masennuksen ja yksinäisyyden kokemukset sekä tarve itsensä vahingoittamiseen lisääntyivät. Jyrkintä kasvua havaittiin niillä, jotka käyttivät somea yli kaksi tuntia päivässä.

Piispan keskustelunavaus oli mielenkiintoinen, ja Savon Sanomat on jatkanut aihetta eri näkökulmista. Yhtäältä sosiaalisen median erilaiset sovellukset ovat tuoneet nuorille mahdollisuuden käsitellä aiheita, joista muuten ei tule puhetta, ja lievittäneet yksinäisyyttä. Toisaalta some mahdollistaa kiusaamista, hyväksikäyttöä ja vahvistaa sosiaalista painetta olla tietynlainen. Se vie myös keskittymiskykyä.

***

Mutta pitäisikö sosiaalinen media kieltää myös yli 16-vuotiailta? Aikuisethan sen ovat nuorten maailmaan tuoneet. Jos kaikkialla näkee kännykkänsä selaamiseen jatkuvasti uppoutuneita nuoria, niin näkee myös samoin aikuisia. Somen selaus alkaa aamusta, katkeaa ehkä työtehtävien ajaksi ja jatkuu taas koko illan. Lapsia ja koiria ulkoilutetaan katse kännykässä.

Aikuiselle some on parhaimmillaan yksinäisyyden lievittäjä ja yhteydenpidon väline. Someen päivitetään elämän parhaat hetket, tilitetään tunteet. Se saa myös vertaamaan omaa elämää toisten kiiltokuvaelämään.

Somessa käydyt raivokkaat keskustelut taas luovat ahdistusta. Some koukuttaa aikuistakin. Se syö aikaa muulta ja pahimmillaan myös aidolta toisten ihmisten kohtaamiselta kasvokkain.

***

Nuorten someaddiktioon puuttuminen on paikallaan ja aikuisten velvollisuus kotona ja koulussa. Toinen asia on, miten se tehdään. Nalkuttaminen ja nuoren syyllistäminen somen käytöstä ei ole hedelmällinen tapa.

Ensin on näytettävä omaa esimerkkiä. Sitten on hyvä luoda yhteistä mielekästä tekemistä, somevapaita hetkiä, joista kasvaa tietoisuus: on ihan mahdollista, että on kivaa ilman somea.

Kirjoittaja on Kotimaan toimituspäällikkö. Pääkirjoitus julkaistaan 12.8.2022 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPiispa Matti Repo oli vieraana anglikaanien Lambeth-konferenssissa – ”Vaikeita kysymyksiä ei ole kirkossa viisasta ratkaista äänestämällä kyllä tai ei”
Seuraava artikkeliKommentti: Siunausta tarvitsevat eka­luokkalaiset ja me kaikki, joiden reppu on joskus kuin kiviä täynnä

Ei näytettäviä viestejä