Pääkirjoitus: Pettämistä ja murhia paratiisissa

Kuva: Jukka Granström

On vaikeaa ymmärtää, että televisiokanava katsoo asialliseksi toiminnaksi esittää vuodesta toiseen ohjelmaa, jonka tarkoituksena on saada ihminen pettämään kumppaniaan.

Tässä Temptation Island Suomi -sarjassa 20–40-vuotiaita parisuhteessa olevia ihmisiä viedään "luksusoloihin etelän lämpöön", jossa heidät altistetaan kumppaninsa pettämiselle. Katsojille taltioidut pettämiskohtaukset ovat osa ohjelmaa.

Pari viikkoa sitten käynnistyi sinkkujen ja parisuhteessa elävien haku pettämissarjan kymmenennelle kaudelle. Hakulomakkeessa sinkuilta kysytään muun muassa: "Kuinka viettelet itsellesi seuralaisen?"

***

Ylen MOT-ohjelma raportoi viime viikolla epäkohdista, jotka liittyvät tositelevisio-ohjelmiin osallistuvien sopimuksiin.

Muun muassa Temptation Island Suomi - ja Big Brother Suomi -ohjelmiin osallistuvien sopimuksissa on oikeusoppineiden mukaan kohtuuttomia ja perusoikeuksia rikkovia kohtia.

Osalle tositelevisio-ohjelmaan osallistuminen on aiheuttanut mielenterveysongelmia joko ohjelman aikana tai sen jälkeen.

Vastuu epäeettisisistä tositelevisio-ohjelmista ei kuulu niihin osallistuville ihmisille. Vastuu on ohjelmia tekevillä tuotantoyhtiöillä sekä niitä ostavilla televisiokanavilla.

***

Tositelevision lisäksi televisioviihde sisältää toisen tason eettisisiä kysymyksiä.

Iso osa suosituista televisiosarjoista perustuu murhiin. Esimerkiksi TV1:ssä esitettävä Murha paratiisissa oli huhti-toukokuun vaihteessa katsotuin viihdeohjelma.

Kyseinen paratiisimaisissa maisemissa kuvattu sarja on omassa lajissaan kepeä, mutta voiko murhaan perustuva viihde olla koskaan täysin harmitonta?

Televisiokanavat sisältävät myös paljon hyvää viihdettä, joka ei perustu kuvitteellisiin väkivaltarikoksiin saati oikeiden ihmisten nöyryyttämiseen.

Tällaista tasokasta viihdettä ovat tarjonneet esimerkiksi Elämäni Biisi - ja SuomiLOVE -televisio-ohjelmat.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 12.5.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.