Pääkirjoitus: Paluu normaaliin mutta ei välttämättä entiseen

Kuva: Jukka Granström

Alkava syksy näyttää valoisalta ainakin siinä suhteessa, että rokotuskattavuuden laajetessa yhteiskunta on avautumassa.

Käytännössä esimerkiksi yleisötilaisuuksien suhteen ollaan palaamassa pikku hiljaa normaaliin. Kohta päästäneen siihen, ettei pandemia rajoita kulttuuritapahtumiin tai jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää. Lisäksi maskisuositukset toivottavasti poistuvat lähiviikkoina.

***

Paluu normaaliin ei tapahdu hetkessä. Puolentoista vuoden aikana ihmisten arki ja pyhä ovat ehtineet muuttua monin tavoin, osalla ehkä pysyvästi. Paluu normaaliin voikin tarkoittaa käytännössä sitä, ettei ole enää tarvetta palata entiseen. Uutta on tullut tilalle.

Seurakunnille paluu normaaliin on erityinen kysymys esimerkiksi siinä suhteessa, lähtevätkö seurakuntalaiset kirkkoihin jumalanpalveluksiin vai osallistuuko yhä useampi pandemia-ajan totuttamana jatkossakin palvelukseen kotisohvalta.

Kasteet ovat toinen iso tulevaisuuden asia. Kastetoimitus ja siihen liittyvä juhla jäi monilta pandemiarajoitusten vuoksi pitämättä. Järjestävätkö vanhemmat kastetilaisuutta nyt, kun vauvasta on kasvanut kävelevä ja puhuva taapero? Seurakuntien työntekijöiltä tämä edellyttää erityistä taitoa kannustaa pandemia-ajan vanhempia kasteen järjestämiseen.

***

Yksilöiden elämässä yksi iso harjoittelua vaativa muutos saattaa olla se, osaako niin sanottuun normaaliin elämään palattuaan pitää yhteyttä perheenjäseniin ja ystäviin.

Eläkeliiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan koronapandemia on lisännyt yli 60-vuotiaiden yksinäisyyttä. Muiden kyselyjen perusteella yksinäisyyden lisääntyminen näyttää koskevan kaikkia ikäluokkia.

Yksinäisyyden vähentämiseksi olisi tärkeää, että uusi normaali tarkoittaa sekä intoa pandemiaa edeltäneiden ihmissuhteiden elvyttämiseen että uusien löytämiseen.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 10.9.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.