Pääkirjoitus: Paavin rukous muslimijohtajien kanssa oli tärkeää ympäri maailman

Kuva: Jukka Granström

Maailmalle on näytetty oliivipuun lehteä. Näin voi ajatella, kun paavi Franciscuksen vierailu Irakiin toteutui.

Maanantaina päättynyt paavin matka, tai pyhiinvaellus kuten hän itse sitä kutsui, osui poikkeukselliseen ajankohtaan, pandemian aikaan.

Vielä isompi merkitys on tapahtuman historiallisuudella. Paavi vieraili ensimmäistä kertaa Irakissa.

Paavin matka rikkirevittyyn maahan toimii esimerkkinä. Kristityn paikka ja tehtävä on siellä, missä on kärsimystä. Irakilaiset ihmiset ovat eläneet sotien, terrorismin ja tuhon keskellä. Irakin kristittyjen ahtaalla elävä vähemmistö on entisestään pienentynyt.

***

Kristittyjen lisäksi paavi tapasi Irakissa eri muslimiyhteisöjen johtajia.

Osalle kristittyjä ja muslimeja ajatus näiden kahden uskontokunnan edustajien välisestä, toinen toistaan kunnioittavasta rinnakkaiselosta on vaikeaa, jopa mahdotonta. Paljon helpompaa monille kristityille tai muslimeille on lietsoa eri tavoin uskovien ihmisten välistä ennakkoluuloa ja vihaa.

Siksi molempien uskontokuntien edustajille oli merkityksellistä nähdä paavi tapaamassa muslimijohtajia ja rukoilemassa ensimmäistä kertaa yhdessä heidän kanssaan. Tämän toteutuminen oli tärkeää irakilaisille, mutta myös maailmanlaajuisesti.

***

Paavi totesi vierailevansa Irakissa katuvana pyhiinvaeltajana, joka on pyytämässä Herralta anteeksiantoa ja sovintoa vuosien sodan ja terrorismin jälkeen. Hän kertoi anovansa Jumalalta myös sydänten lohduttamista ja haavojen parantumista.

Mosulin lähellä Isisin tuhoamassa kaupungissa paavi puhui siitä, että Jumalan nimissä on väärin surmata "veljiämme tai sisariamme", tai käydä Hänen nimissään sotia.

Paavin vierailu Irakiin oli todistus siitä, etteivät sodat tai terrorismi ole viimeinen sana. Vanhatestamentillinen elämän merkki, oliivinpuun lehti, on lopulta niitäkin vahvempi.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan 12.3.2021 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Uutisanalyysi: Paavi Franciscuksen historiallinen Irakin-vierailu ylitti odotukset

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.