Pääkirjoitus: Muutokset ilmastossa ovat nopeita luonnolle ja ihmiselle

Freija Özcan kuvattuna 17.2.2021

Harvinaisen pitkä hellejakso on hellinyt ja toisaalta koetellut meitä suomalaisia viime viikot. Emme onneksi ole yltäneet yhtä hälyttäviin lämpölukemiin kuin Kanadassa, mutta työpaikoilla ja etenkin pienissä kerrostaloasunnoissa on kärsitty liiallisesta kuumuudesta. Olemme varautuneet lämmittämään sisätiloja, emme välttämättä viilentämään niitä.

Näyttää kuitenkin siltä, että viilentämiseen on syytä panostaa. Yksittäinen hellekesä ei vielä ole todiste ilmastonmuutoksesta, mutta maailmanlaajuisesti katsottuna kesät ovat lämmenneet. Forecan meteorologi Markus Mäntykangas toteaa blogissaan, että on vain ajan kysymys, milloin 50 asteen raja rikotaan ensimmäistä kertaa Manner-Euroopassa. Pohjoisempana olevassa Suomessa ei siihen päästä, mutta 40 asteen ylitys voi meilläkin olla edessä.

Voi vain kuvitella, mitä tällainen lämpeneminen tarkoittaa herkälle Suomen luonnolle. Luonto kykenee sopeutumaan ilmaston muutoksiin ajan kanssa, mutta nyt muutokset tapahtuvat liian nopeasti. Ne tuntuvat tapahtuvan liian nopeasti myös ihmisen kannalta.

***

Ilmastonmuutos jakaa muutenkin polarisoituvaa ihmiskuntaa kahteen leiriin: siitä joko ahdistuu tai sen kieltää. Kumpikin on hyvin ymmärrettävää. Yhdelle ihmiselle ilmastonmuutos on liian iso asia kannettavaksi, ja kun sen estämiseen tarvittavat toimenpiteet tuntuvat uhkaavan elämäntapaa ja toimeentuloa, mieluummin sen kieltää.

Ahdistuminen tai kieltäminen eivät kumpikaan ole hedelmällinen tapa suhtautua väistämättömään, koska niillä ei saada mitään aikaiseksi.

***

Onneksi maailman johtajilla tuntuu nyt olevan uudenlaista tahtoa ja otetta tarttua toimeen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Sitä voi yksittäinen ihminen tukea vaatimalla päättäjiltä toimia ja tekemällä itse mahdollisuuksiensa mukaan valintoja, jotka ohjaavat markkinoita kestävään ja eettisempään suuntaan.

Monta yksittäistä ihmistä onkin sitten jo joukkovoima matkalla parempaan tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Kotimaan toimituspäällikkö. Pääkirjoitus julkaistaan 9.7.2021 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPalavia kirkkoja ja merkitsemättömiä hautoja – totuus Kanadan alkuperäis­väestön kadonneista lapsista paljastuu
Seuraava artikkeliNyt löytyi aloite, jonka allekirjoitti yli puolet kirkollis­kokouksesta – kirkon rukous­elämään halutaan muutosta

Ei näytettäviä viestejä