Pääkirjoitus: Mikä meitä yhdistää? – Moni­­äänisyyden melussa se on välillä vaarassa unohtua

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola. Tämä on tasavallan presidentti Sauli Niinistön vetämien Kultaranta-keskustelujen teema tänä vuonna. Kaksipäiväiset keskustelut alkavat sunnuntaina.

Tällä kertaa tapahtuma järjestetään paikan päällä Kultarannassa. Välivuosina keskusteluja on järjestetty videoyhteyksin.

Viime vuosien Kultaranta-keskustelujen aiheet osoittavat, että vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa, niin merkkejä tulevista ajoista on ollut nähtävissä.

Esimerkiksi viime vuonna Kultaranta-kierroksen yhdessä keskustelutilaisuudessa puhuttiin suurvaltapolitiikan kiristymisestä ja Suomen turvaamisesta.

Kolme vuotta sitten Kultaranta-keskustelut keskittyivät Euroopan muutokseen. Saksan liittopresidentti Frank Walter Steinmeierin ja presidentti Sauli Niinistön keskustelussa puhuttiin silloin maailman poliittisen ja taloudellisen painopisteen liukumisesta pois Euroopasta. Niinistö totesi keskeisimmän kysymyksen olevan se, mikä meillä on Euroopassa yhteistä.

***

Pohjolan suhteen arvopohja on yhteinen, mutta koko Euroopan kohdalla asia ei ole näin selvä. Tämä on näkynyt erityisesti suhteessa Unkariin.

Viime viikolla Unkari esti ortodoksisen kirkon Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin joutumisen pakotelistalle, vaikka muut EU-maat olivat ajaneet sitä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on yhdistänyt Eurooppaa, mutta samalla se on nostanut esiin arvopohjan eroja. Siksi on tärkeää sinnikkäästi keskustella siitä, mikä meitä eurooppalaisia yhdistää.

***

Samalla tavalla yhteisen perustan yhä uudestaan ääneen sanominen on tärkeää kirkossa. Moniäänisyyden ja toistensa päälle puhumisen melussa se on välillä vaarassa unohtua.

Niinistön ja Steinmeierin keskustelussa nousi esille myös se, että presidentin tehtävä on pysyä optimistisena.

Tämä on toteutunut kirkossa. Piispat ovat valaneet näinä ankarina aikoina luottamusta tulevaisuuteen. Perusteet siihen löytyvät uskosta, toivosta ja rakkaudesta.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 10.6.2022 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Mikä meitä yhdistää? – Moniäänisyyden melussa se on välillä vaarassa unohtua

Edellinen artikkeliSuvi­seurat ilmoitti ensimmäisenä – näin muilla hengellisillä kesä­juhlilla suhtaudutaan Venäjän lippuun
Seuraava artikkeliArkki­piispa Tapio Luoma täyttää vuosia – syntymä­päivää juhlitaan jo sunnuntaina Turun tuomio­kirkossa ja kirkko­torilla

Ei näytettäviä viestejä