Pääkirjoitus: Kyllä, edessä on aina uusi mäki

Kuva: Jukka Granström

Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta kohta on palmusunnuntai, hiljainen viikko ja pääsiäinen.

Niitä on vietetty vuosisadasta toiseen riippumatta siitä, onko ihmiskunta elänyt kulkutautien, sodan vai rauhan aikaa.

***

Muusikko Antti Tuiskun esittämässä kappaleessa Mä hiihdän hän kysyy: "Jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli, onks sen jälkeen uusi mäki".

Kyllä on. Edessä on aina uusi mäki ja yllättäviä asioita. Epävarmuuden kanssa elämiseen on vain suostuttava.

Tämä on tullut todeksi erityisellä tavalla pandemian aikana. Monille vaikeinta on ollut epävarmuus siitä, miten pitkään tätä poikkeusaikaa kestää.

Antti Tuiskun mäkivertauksesta voi ajatella myös niin, että mäen päältä näkee kauas. Tai että elämän epävarmuuteen suostuessa on myös mahdollista, että käykin hyvin.

Etelä-Afrikan ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Nelson Mandela totesi omaelämäkerrassaan, että hänen koko elämänsä on ollut pitkää vaellusta vapauteen. Tällä matkalla hänellä on ollut monta vuorta ylitettävänään. Omaelämäkertansa lopussa Mandela kirjoittaa olevansa jälleen yhden vuoren huipulla. Siellä hän hengähtää ja katsoo näköalaa. Siitä nauttiessaan hän kertoo kuitenkin näkevänsä, että edessä on yhä uusia vuoria.

***

Pohjoisella pallonpuoliskolla pääsiäinen ajoittuu lisääntyvän valon ja lämmön aikaan.

Siksi tämän lehden etukannessa oleva pääsiäisvirsi väittää kylmän talven menneen pois. Näin voi ajatella siinäkin mielessä, että pandemian loppusuora on ehkä jo näköpiirissä, ainakin vauraammalla osalla maailmaa.

Vielä ei tiedetä, miten köyhimpien maiden ihmisten käy, tai milloin koko ihmiskunta on rokotettu.

Samainen etukannen pääsiäisvirsi 105 alkaa sanoilla: Aurinkomme ylösnousi, paistaa voitto vuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut murheet hajottaa. Pääsiäisenä Kristus voittaa kuoleman. Tähän juhlaan jokainen ihminen on kutsuttu vuodesta toiseen, oli se sitten kulkutautien, sodan tai rauhan aikaa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 26.3.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.