Pääkirjoitus: Korona koettelee lapsiperheitä, mutta auttaa voi monin tavoin

Kuva: Jukka Granström

Korona on lisännyt ruoka-apua hakevien lapsiperheiden määrää, sosiaalineuvos Tapio Pajunen kertoi viime viikonvaihteen Ilta-Sanomissa. Yhteisvastuukeräyksen ja Kotimaanavun keräysjohtajana hänellä on näköalapaikka suomalaiseen köyhyyteen.

Lasten asema on heikentynyt eri tavoin kuluneena vuonna. Moni kunta arvioi pandemian lisänneen lastensuojeluilmoitusten määrää. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Lastensuojelun Keskusliiton tuoreesta kyselystä.

***

Kansalaisjärjestöjen keräykset tuovat apua tilanteisiin, joihin hyvinvointiyhteiskunta ei pysty reagoimaan nopeasti.

Yksittäiselle kansalaiselle riittääkin kanavia, joiden kautta voi helpottaa lapsiperheiden tai ainakin yhden perheen ahdinkoa.

Kotimaanavun jakaman ruoka-avun lisäksi sillä on yrityksille ja yksityisille ihmisille suunnattu Kaikille kone -kampanja. Se kerää tietokoneita ja tabletteja varattomille lapsiperheille.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräyksen tavoitteena on tänä vuonna saada kokoon reilut miljoona euroa. Sillä voidaan lahjoittaa 21 000 ruokalahjakorttia talousongelmia kohdanneille perheille.

Moni yhteisö kerää varoja myös kotimaan ulkopuolella asuvien lasten hyväksi. Humanitaaristen järjestöjen mukaan jemeniläiset lapset ovat maailman tukalimmassa asemassa pitkittyneen konfliktin seurauksena. Heitä voi tukea esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Kauneimpia joululauluja järjestetään suurten yleisötapahtumien sijaan pääasiassa verkossa. Siellä voi osallistua myös Kauneimpien joululaulujen keräykseen köyhimpien maiden lasten hyväksi.

***

Kolmas sektori ei voi ottaa koko vastuuta vaikeaan tilanteeseen joutuneista lapsiperheistä koronan aikana eikä sen jälkeen. Hyvinvointiyhteiskunnan perustehtäviin kuuluu huolehtia heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä.

Siinä yksi keskeisimpiä tehtäviä on taata mielenterveyspalvelut kaikille niitä tarvitseville lapsille ja nuorille. Niin rakennetaan parempaa tulevaisuutta.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 11.12. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.