Pääkirjoitus: Kirkolla ei ole Nato-kantaa, mutta sen jäsenillä on

Liittyäkö vai ei? Tämän hetken kuumin keskustelu Suomessa koskee Natoa. Aihe puhuttaa tavallisia suomalaisia, vaikka he eivät asiasta viime kädessä päätä. Ja se puhuttaa varsinkin poliittisia päättäjiä, joista moni olisi mieluiten pitäytynyt Nato-option pyörittelyssä.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan moni suomalainen on lyhyen ajan sisällä huomannut mielipiteensä Natosta muuttuneen. Nyt enemmistö suomalaisista kannattaa kyselyjen mukaan liittymistä vuonna 1949 perustettuun Pohjois-Atlantin puolustusliittoon (North Atlantic Treaty Organizationiin eli Natoon). Se takaisi avun ja turvallisuuden, jos joutuisimme aggression kohteeksi.

Venäjän ”sotilaallinen erikoisoperaatio” sai aikaan tapahtumaketjun, joka tuskin kuului venäläisten strategiaan. Venäjä on taloudellisten pakotteiden kohteena ja maan kärsimä imagohaitta suunnaton. Historia tullaan jakamaan aikaan ennen ja jälkeen Venäjän hyökkäyksen.

***

Mutta mikä on kirkon Nato-kanta? Vastaus on, ettei kirkolla instituutiona ole virallista kantaa siihen, tuleeko Suomen liittyä Natoon vai ei. Eikä oikeastaan voisi ollakaan.

Nato on ulkopolitiikkaa ja turvallisuuspolitiikkaa. Niistä kirkolla ei ole mitään sellaista tietoa tai osaamista, jota virkamiehillä, poliitikoilla ja päättäjillä ei olisi. Lisäksi asia palautuu luterilaiseen regimenttioppiin: valtiolla on omat tehtävänsä ja kirkolla omansa.

Toki voi olla tilanteita, joissa valtion suunnittelemat päätökset ovat ristiriidassa kirkon opin ja uskon kanssa. Silloin kirkko voi ja sen tuleekin olla kriittinen. Nato-asiassa näin ei ole.

***

Kun suomalaisilta kysytään Nato-kantaa, se on samalla myös valtaosiltaan kirkon jäsenten kanta. Heitä kyselyihin vastaajista on enemmistö. Näin ainakin, mikäli vastaajajoukko edustaa suomalaisia keskimäärin – kirkkoon kuuluu noin 66 prosenttia suomalaisista.

Tällä hetkellä kirkon jäsenten enemmistön kanta on, että Natoon olisi hyvä liittyä.

Kirjoittaja on Kotimaan julkaisupäällikkö. Pääkirjoitus on julkaistu 29.4.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

­­***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkko­hallitus aikoo säästää huikean summan tietoliikenne­verkosta – kuinka se tehdään?
Seuraava artikkeliMessua jatketaan Espoon­lahden kirkossa vappuna dj:n tahdittamalla ”Praise Partylla”

Ei näytettäviä viestejä