Pääkirjoitus: Kiitos epäkohtien esille nostamisesta

Kuva: Jukka Granström

Viime viikkojen valtakunnallisessa uutisoinnissa sekä luterilainen että ortodoksinen kirkko ovat näyttäytyneet kielteisessä valossa.

Yleisradio nosti esille luterilaisten piispojen näkymättömyyden mediassa korona-aikana. Helsingin Sanomat puolestaan käsitteli laajoissa artikkeleissa pappien ja lehtoreiden tekemiä rikoksia.

Ortodoksinen kirkko Suomessa on ollut julkisuudessa arkkipiispan ja piispan erimielisyyksien takia.

***

Valtakunnallisessa mediassa kirkoista ei ole viime aikoina noussut esille myönteisiä puolia. Perusteltu ja tosiasioihin pohjautuva kielteinen julkisuus tekee kirkkoinstituutioille kuitenkin vain hyvää.

Kun media nostaa epäkohtia päivänvaloon, viimeistään silloin niiden korjaamiseen syntyy painetta. Epäkohtien esille nostamisesta tiedotusvälineitä pitää kiittää, ei moittia, saati loukkaantua.

Parhaimmillaan Yleisradion juttu piispojen näkymättömyydestä vahvistaa piispakunnan oma-aloitteisuutta suhteessa mediaan. Voisi olettaa, että kapituleissa on jo käyty keskusteluja viestinnän kehittämisestä.

Helsingin Sanomien rikoksia käsittelevät jutut saivat aikaan sen, että tuomioistuinten ja kapitulien välistä yhteydenpitoa korjataan noudattamaan säädöksiä.

***

Vaikka epäkohtien esille nostaminen on tärkeää, samalla voi näyttää siltä, ettei kirkossa tapahdu mitään hyvää. Tässä suhteessa kuva on vääristynyt.

Valtaosa kirkon keskeisestä toiminnasta tapahtuu julkisuuden ulkopuolella. Kirkon ja sen jäsenten elämä toteutuu paikallisella tasolla, seurakunnissa. Siellä, missä työntekijä on läsnä ihmisten suurimmissa suruissa ja peloissa tai ilon hetkissä: häissä, kasteissa ja konfirmaatioissa.

Joka pyhä sadat jumalanpalvelukset eri puolilla Suomea ovat kirkon todellisuutta, vaikka ne toimitetaan katveessa suurelta julkisuudelta.

Medialta piiloon jäävää todellisuutta on myös se, kun kirkko ruokkii nälkäisiä Suomessa tai Suomen rajojen ulkopuolella.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 11.9. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.