Pääkirjoitus: Kannattaa muistaa, että tässä ajassa tapahtuu myös paljon hyviä asioita

Sunnuntaina vietetään uskonpuhdistuksen muistopäivää ja isänpäivää. Samalla voisi viettää kiitollisuuden sunnuntaita liittyen eri tasoilla tapahtuvaan hyvään kehitykseen.

Siitä kertoo valmius muuttaa toimintatapoja paikallisseurakunnissa, etenkin silloin, kun muutos perustuu alueella asuvien kuunteluun.

Esimerkiksi yhteiset ruokailut ovat lisääntyneet. Niiden myötä seurakunnat tarjoavat yhteisöllisyyden kokemusta sekä edullista ruokaa, molemmat oleellisia asioita arjessa. Yhteinen ruokailu saattaa osaltaan madaltaa kynnystä osallistua messuihin.

Eri tavoin ajattelevien keskusteluiltojen järjestäminen seurakunnissa on toinen esimerkki hyvästä kehityksestä. Vain toinen toista kunnioittaen ja keskustellen esimerkiksi Raamatun oikeasta tulkinnasta päästään eteenpäin.

***

Näin isänpäivän alla olen ajatellut erityisen paljon kymmenen vuotta sitten edesmennyttä isääni sekä hänen elämänsä aikana tapahtunutta yhteiskunnallista muutosta.

Isäni oli kahdeksanvuotias, kun hänen poliisina työskennellyt isänsä surmattiin virkatehtävissä. Leskiäiti jäi suurperheen kanssa täysin yksin, hän ei saanut yhteiskunnalta mitään tukea.

Tällainen heitteillejättö ei olisi mahdollista tämän päivän Suomessa, vaan perhe saisi kriisiapua ja muuta tukea eri tavoin.

***

Maailmanlaajuisesti merkittävin muutos parempaan on lapsikuolleisuuden vähentäminen yli 60 prosenttia vuoden 1990 jälkeen. Kymmenien miljoonien lasten elämä on säästynyt.

Toinen esimerkki hyvästä kehityksestä on aids-epidemian taltuttaminen. Neljä vuosikymmentä kestäneen epidemian aikana aidsiin kuoli noin 32 miljoonaa ihmistä.

Aidsin kanssa eri todellisuudessa mutta samassa 
maailmassa vietetään uskonpuhdistuksen muistopäivää. Se muistuttaa Martti Lutherin painottamasta ajattomasta hyvästä. Siitä, että ihminen kelpaa Jumalalle yksin uskon tähden.

Usko on luottamusta Jeesuksen sovitustyöhön ja valmiutta tarttua armon lahjaan. Parasta on se, että tämä lahja on tarjolla jokainen päivä.

Pääkirjoitus on julkaistu 7.11. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Päivi Puhakka

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSuomessa vieraillut amerikkalaisprofessori: Klonkussa ruumiillistuu hyvän ja pahan taistelu
Seuraava artikkeliKirkolliskokous myönsi rahaa hiilineutraaliuden edistämiseen kirkossa

Ei näytettäviä viestejä