Pääkirjoitus: Jokaisella on oikeus pyrkiä hyvään ja merkitykselliseen elämään

Suomalaisilla on itsenäisyyspäivänä jälleen syytä juhlaan. Olemmehan alkuvuodesta ilmestyneen YK-raportin mukaan maailman onnellisin kansa. Tosin tänä itsenäisyyspäivänä meillä on tiedossa myös ongelma, joka heittää varjonsa juhlinnan ylle.

Suomalaisia syntyy nyt ja ennusteen mukaan myös lähivuosina liian vähän, mistä seuraa, että huoltosuhteemme vääristyy. Tulevina vuosikymmeninä eläkeläisiä on liikaa suhteessa työssä olijoihin. Kuka maksaa viulut eli eläkkeet ja sairauskulut?

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan maamme väestö kasvoi tammi–lokakuun aikana 8 403 hengellä. Kasvu selittyy erityisesti maahanmuutolla, joka ansiosta Suomen väkiluku kasvaa vuoteen 2035 asti. Silloin meitä olisi 5,62 miljoonaa. Mutta tämän jälkeen väkiluku kääntyisi laskuun, minkä seurauksena 2050-luvulla meitä olisi ennusteen mukaan jopa nykyistä vähemmän.

***

Suomen väestöllistä tulevaisuutta kannattaa tarkastella myös globaalista, koko maailman huomioon ottavasta näkökulmasta.

Meitä Suomessa on reilut viisi ja puoli miljoonaa, ihmisiä maapallolla on yli seitsemän ja puoli miljardia. Tässä katsannossa pienen pohjoisessa asuvan ja hyvinvoivan ihmisjoukon ongelmat näyttävät mitättömiltä.

Jokaisella yksilöllä on oikeus pyrkiä hyvään ja merkitykselliseen elämään. Aikomuksista huolimatta tämä ei aina ole mahdollista. Nälkä, köyhyys, väkivalta, yhteiskunnan huono hallinto ja muuttuvat luonnonolot ajavat yksilöitä etsimään parempaa elämää oman maan rajojen ulkopuolelta.

Ongelmaksi paremman elämän etsintä tulee kohdemaissa – mikä on myös nähty muutaman viime vuoden aikana Euroopassa – jos asialla on samaan aikaan liian suuri joukko ihmisiä. Maat, joilla olisi tarjota vakaat ja paremmat olosuhteet, ryhtyvät rajoittamaan tulijoiden määrää, sillä kaikilla kansantalouksilla on kanto- ja sulauttamiskykynsä rajat. Missä rajat kulloinkin tulevat vastaan, on paljolti myös poliittinen kysymys.

Yksi on kuitenkin varmaa: kansallinen itseensä käpertyminen ei ole toivottavaa saati järkevää yhä monikulttuurisemmaksi ja globaalimmaksi muuttuvassa maailmassa.

***

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta kysyi suomaisten mielipiteitä turvallisuudesta. Kolme eniten huolta aiheuttavaa asiaa olivat ilmastonmuutos, kansainvälinen terrorismi ja maailman pakolaistilanne.

Kyselystä kävi myös ilmi, että aseellinen maanpuolustustahto on hieman laskenut, mutta valmius osallistua erilaisiin maanpuolustustehtäviin on edelleen vahva. Kiinnostava tulos on, että suomalaisten kokema turvattomuuden tunne on vähentynyt, vaikka moni asia maailmassa henkii epävarmuutta.

Pääkirjoitus on julkaistu 5.12. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä


***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliAira Samulinin ura alkoi laittomissa nurkkatansseissa – tutut suomalaiset puhuvat itsenäisyydestä
Seuraava artikkeliMistä kirkoissa saarnataan itsenäisyyspäivänä? – Lue 69 esimerkkiä Digipostillasta

Ei näytettäviä viestejä