Pääkirjoitus: Holokaustin ja muiden kansanmurhien pitää olla osa ihmiskunnan muistia

Ensi viikon torstaina Jerusalemissa vietetään Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen 75-vuotispäivää. YK:n yleiskokouksen nimittämä kansainvälinen holokaustin muistopäivä on virallisesti 27.1.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on yksi kymmenistä holokaustin muistotilaisuuteen osallistuvista valtionpäämiehistä.

Tänä vuonna holokaustin muistopäivän teemana on Euroopassa lisääntyvä antisemitismi sekä rasismin vastustaminen maailmanlaajuisesti.

Suomessa päivää kutsutaan nimellä vainojen uhrien muistopäivä. Valtioneuvoston kanslian päätöksellä silloin muistetaan myös armenialaisten kansanmurhaa sekä Neuvostoliiton terrorin uhreja.

***

Holokausti ja kaikki muut kansanmurhat ovat todellisuutta. Siksi niiden pitää olla osa ihmiskunnan muistia.

Yhtä tärkeää on tunnistaa kansanmurhia edeltäneet tapahtumaketjut. Niissä pelon lietsominen, valheellisen informaation levittäminen ja muukalaisviha ovat aina olleet keskeisinä tekijöinä.

Käsitys historiasta, myös sen pimeimpiä vaiheita edeltäneistä tapahtumista, voi kannustaa tämän päivän päätöksentekijöitä rauhantöihin. Todeksi voi tulla Jeesuksen lupaus siitä, että autuaita ovat rauhantekijät.

***

Ensi viikolla Jerusalemissa vietetään myös avajaisjuhlaa. Silloin mittavan remontin jälkeen otetaan uudestaan käyttöön Suomen Lähetysseuran Jerusalemin keskustassa sijaitseva Shalhevetja-talo, nykyiseltä nimeltään Felm-keskuksen alatalo.

Arkkipiispa Tapio Luoma siunaa uudet toimitilat käyttöön.

Suomen Lähetysseuran toiminta käynnistyi tässä talossa tasan 70 vuotta sitten. Aluksi siellä oli juutalaisten lasten lastenkoti sekä koulu. Talo on sen jälkeen toiminut muun muassa arabilasten kouluna ja siirtotyöläisten kokoontumispaikkana.

Jännittyneessä ja jakautuneessa Jerusalemissa Suomen Lähetysseuran talo on toiminut rauhan ja rinnakkaiselon paikkana.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 17.1.

Kuva: Olli Seppälä. Jerusalemin vanhakaupunki.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.