Pääkirjoitus: Epätietoisuus toimeentulosta koskee yhä useampaa

EVAn eli Elinkeinoelämän valtuuskunnan tekemän tutkimuksen mukaan 87 prosenttia suomalaisista kokee koronan uhkan koskevan erityisesti taloustilannettaan ja 66 prosenttia terveyttään.

Satoja tuhansia suomalaisia on yt-neuvottelujen piirissä. Joka päivä uutisoidaan uusien yt-neuvottelujen käynnistämisestä tai lomautuksista.

Nopeimmin tilanteesta ovat kärsineet yrittäjät. Tällä hetkellä yt-neuvottelut lisääntyvät erityisesti kuntapuolella.

Lisäksi monilla maatiloilla on jo nyt kova tarve saada työvoimaa esimerkiksi istutustöihin, kun ulkomailta työvoimaa ei ole saatavissa.

Korona jakaa ahdinkoa epätasaisesti, sillä osalla se kohdistuu sekä talouteen että terveyteen. Tässä tilanteessa erityisen tärkeitä ovat puheenvuorot, joissa katsotaan jo eteenpäin.

***

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on vedonnut, että koronarajoituksia pitää purkaa varovaisesti jo lähiviikkoina. Hän on esittänyt ravintoloiden ja kahviloiden harkittua avaamista, mikäli tilanne koronan suhteen sen sallii.

Tällaiset julkiset puheenvuorot antavat toivoa siitä, ettei korona jatku loputtomiin.

Kun talous lähtee vähitellen käyntiin, entistä tärkeämpää on tukea jatkossa suomalaisia yrittäjiä ja maanviljelijöitä.

Koronan yksi myönteinen vaikutus saattaa olla se, että suomalaisen ravinnon arvostus kasvaa. Parhaimmillaan se vaikuttaa ympäristöä vähemmän kuluttaviin ruokatottumuksiin. Kotimaisten marjojen ja viljojen käyttö on monin tavoin perustellumpaa kuin ulkomailta tuodun kvinoan tai kiivien syöminen.

***

Nyt elämme vielä syvällä koronakeväässä.

Koronan aiheuttamat taloudelliset vaikutukset näkyvät jo joissakin seurakunnissa. Myös monissa kristillisissä järjestöissä on käynnistetty yt-neuvotteluja.

Kirkon töissä on totuttu vakaisiin työpaikkoihin, valtaosassa seurakuntia yt-neuvotteluja ollaan toteuttamassa ensimmäistä kertaa. Työntekijöiden ahdistuksen vastaanottaminen vaatii esimiehiltä taitoa ja viisautta.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 24.4. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä luovuttavat kenelle ja mitä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliAnalyysi: Nämä nimet pyörivät Turun piispapelissä – Kotimaa24 kysyi, ketkä ovat valmiita vaaliin

Ei näytettäviä viestejä