Pääkirjoitus: Asiakkaan toiveisiin on vastattu – UT2020 ilmestyy myös painettuna kirjana

Kuva: Jukka Granström

Tuorein Uuden testamentin käännös UT2020 saadaan kuin saadaankin painettuna kirjana. Kiitos palautteen, jota on lähetty Suomen Pipliaseuraan. Ja kiitos Pipliaseuran, joka on ottanut palautteen vakavasti.

Vuosi sitten valmistunut UT2020 on tiettävästi maailman ensimmäinen raamatunkäännös, joka on tehty alkutekstistä eli koineekreikasta suoraan mobiilikäyttäjille. Pipliaseuran alkuperäisenä ajatuksena oli, että tekstiä ei julkaistaisi lainkaan perinteisenä kirjana, mutta onneksi päätös nyt pyörrettiin.

Kaikki raamatunlukijat eivät osaa, pysty tai halua lukea tekstiä Raamattu.fi-palvelusta tai Piplia.fi-sovelluksesta. Heitä ei myöskään auta tai innosta äänikirja. He eivät halua sähköistä Raamattua vaan perinteisen kirjan, paperia ja painomustetta.

Ja koska asiakas on oikeassa, UT2020 ilmestyy kauppoihin joulun alla.

***

Nykyinen virallinen raamatunkäännös on vuodelta 1992 eli 30 vuoden takaa. Käännösprosessi kesti tuolloin pitkään, sillä itse päätös käännöstyön aloittamisesta tehtiin kirkolliskokouksessa jo 1973.

Raamatunkäännöksen kielelliseksi iäksi on arvioitu 30–50 vuotta. Päätös uuden niin sanotun kirkkoraamatun kääntämisestä pitäisi siis tehdä pikimmiten, mutta sellaista tuskin lähivuosina on luvassa. Sen sijaan kirkolliskokous on päättänyt antaa Pipliaseuralle rahoitusta Vanhan testamentin mobiilikäännöstä varten vuosiksi 2022–2027.

UT2020 ja sitä seuraava Vanhan testamentin mobiilikäännös ostavat lisäaikaa viralliselle käännökselle. Samaan tapaan teki vuonna 1972 ilmestynyt Uusi testamentti nykysuomeksi, joka osti lisäaikaa 1933/38-käännökselle.

***

Pipliaseuran teettämän tutkimuksen mukaan uusi käännös on lisännyt Raamatun käyttöä selvästi. Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia sanoi suosittelevansa UT2020-käännöstä myös muille.

Raamatun saatavuus kaikissa kanavissa on välttämätöntä. Ison Kirjan sähköiset olomuodot ovat tulleet jäädäkseen, joten sen täytyy näkyä myös kielessä.

Kirjoittaja on Kotimaan julkaisupäällikkö

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.