Pääkirjoitus: Apua tarvitaan kasvatukseen – Lapset ja nuoret ovat arvokkainta mitä meillä on

Kuva: Jukka Granström

Tällä viikolla on kampanjoitu vanhemmuuden puolesta. Väestöliiton koordinoima kampanja Kannustavan vanhemmuuden verkosto on herätellyt vanhempia ymmärtämään, ettei heidän tarvitse pärjätä yksin. Kampanjassa on ollut mukana kirkko ja perhejärjestöjä.

Väestöliiton palveluissa on törmätty oman tilanteen vähättelyyn ja häpeään. Suomalaisten vanhempien on vaikea pyytää apua. Omillaan pitäisi pärjätä. Jos ei pärjää, tuntee itsensä epäonnistuneeksi.

Kampanjassa on kannustettu vanhempia pohtimaan, keitä voisi kuulua siihen kokonaiseen kylään, joka lastasi kasvattaa.

Vanhemmuus on suuri ilo, mutta myös iso vastuu. Ehkä se oli helpompaa aikanaan kyläyhteisöissä, missä samassa pihapiirissä asui enemmänkin sukua, ja koko kylä puuttui lasten touhuihin.

Nykymaailma on toisenlainen. Pitkälle viety yksityisyys ja yksilöllisyys estää puuttumasta toisten asioihin mutta samalla myös auttamasta ja ottamasta apua vastaan. Pahimmillaan se tekee sen, että lapsetkin oppivat elämään yksin erillään yhteisöstä.

Samalla vanhemmuuteen kohdistuu kovia paineita ja laatuvaatimuksia. On metodeja, joilla lapsista pitäisi saada kasvatettua terveitä ja menestyviä. Paineiden alla itseään ja lapsiaan vertailee toisiin vanhempiin ja heidän lastensa menestykseen. Se masentaa ja pahentaa vanhemmuuteen muutenkin sisään rakennettua syyllisyyden tunnetta.

Erityisesti paineet tuntuvat ylioppilasjuhlien aikaan, kun osa vanhemmista ylistää sosiaalisessa mediassa lastensa todistuksia ja pian opiskelupaikan saantia.

ON SYYTÄ muistaa, että hyvään lapsuuteen ja nuoruuteen riittää, kun on hyvin ruokittu, nukkunut tarpeeksi ja olo on turvallinen. Kun ympärillä on aikuisia, jotka välittävät, ja ystäviä, asiat ovat hyvin. On hienoa, jos vanhemmat voivat etsiä apua tähän päästäkseen.

Oman tiensäkin nuoret löytävät, kun he saavat rauhassa sitä hakea omaan tahtiinsa. Välivuosi irrallaan yhteiskunnan opiskeluputkesta on mainio vaihtoehto.

Samalla on hyvä meidän suomalaisten muistaa, että lapset ja nuoret ovat arvokkainta mitä meillä on. Kuka tietää, saatat olla juuri se apu, jota uupunut sukulainen tai naapuri vanhemmuuteensa tarvitsee.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!