Oulu ylivoimainen herätysliikkeiden kesäjuhlahiippakunta

Oulunhpk

Herätysliikkeiksi tässä vertailussa valittiiin vanhoillislestadiolaisuus, herännäisyys, evankelisuus, kansanlähetys, esikoislestadiolaisuus, rauhansanalaisuus ja uusheräys. Kansanlähetyksen tavoin esimerkiksi viidesläiseen herätysliikkeeseen kuuluvia järjestöjä olisi ollut muitakin.

15 vuodessa on pidetty tai myös tämä ja ensi vuosi huomioiden tullaan pitämään kaikkiaan 105 juhlat. Niistä Oulun hiippakunnan alueella on eri liikkeiden kesäjuhlien juhlakenttä 42 kertaa. Tästä luvusta lestadiolaisen rauhansanalaisuuden suvijuhlat lohkaisevat 14 kertaa – vain kerran ne on kyseisenä ajanjaksona pidetty Porvoon hiippakunnassa.

Tampereen hiippakunta on toisena. Tarkasteltavien 15 vuoden jakson päätyttyä se on nähnyt yhteensä 23 kesäjuhlat. Lukua nostaa se, että esikoislestadiolaisten juhannusseurat pidetään aina hiippakunnan alueella Lahdessa.

Lapuan hiippakunta on kolmantena herätysliikejuhlaluvulla 15. Kuopion hiippakunnan juhlasaldo on 11. Arkkihiippakunnassa on 2000–2014 kaikkiaan seitsemän herätysliikkeen kesäjuhlaa. Loput jakautuvat seuraavasti: Mikkeli (4), Porvoo (1), Helsinki (1) ja Espoo (1).

Vanhoillislestadiolaisten suviseurat vietetään tämän 15 vuoden tarkastelujaksolla useimmin Oulun hiippakunnassa, kaikkiaan yhdeksän kertaa. Herättäjäjuhlat nähdään useimmin samana aikana Lapuan hiippakunnassa (6) ja valtakunnallinen evankeliumijuhla Oulun hiippakunnassa (5). Kansanlähetyspäiviä vietetään useimmin Tampereen hiippakunnassa (4). Lestadiolaisen uusheräyksen kesäseurat on nähty useimmin Oulun hiippakunnassa (10).

Ainoat Helsingin hiippakunnassa 2000–2014 vietettävät herätysliikejuhlat ovat olleet Järvenpään herättäjäjuhlat vuodelta 2001. Vuodesta 2004 Järvenpää kuuluu tosin Espoon hiippakuntaan, jossa vietettiin tarkastelujaksolla herättäjäjuhlat vuonna 2008.

Tarkastelu vuosilta 2000 - 2014 osoittaa, että herätysliikkeiden kesäjuhlia järjestetään edelleenkin useimmin siellä, missä liikkeiden kannatus on ollut historiallisesti vahvinta.

Piispat osallistuvat yleensä hiippakuntansa alueen kesäisiin herätysliikejuhliin. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi osallistuu viran puolesta tänä kesänä neljän herätysliikkeen juhlille hiippakunnassaan. Tämä saattaa olla Suomen ennätys lajissaan. Oulun hiippakunnassa vietetään tänä kesänä suviseurat, valtakunnallinen evankeliumijuhla, herättäjäjuhlat, rauhansanalaisten suvijuhlat ja uusheräyksen kesäseurat.