Otsonikerros on alkanut toipua

Auringon ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen heikentyminen on pysähtynyt ja otsonimäärät ovat kääntyneet nousuun, selviää suomalais-amerikkalaisesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahden satelliittimittalaitteen mittaussarjaa, joiden avulla on saatu luotua 27 vuoden pituinen yhdistetty mittaussarja. Mittaussarja osoittaa muutoksen tapahtuneen vuoden 1997 tienoilla. Vuosi on sama, jolloin otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet otsonikerroksessa saavuttivat huippuarvonsa ja alkoivat laskea.

– Käyttämällä monimutkaisia ilmakehämalleja, voidaan ennustaa, että otsonikerros toipuu ennalleen vuosisadan puolivälissä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Erkki Kyrölä.

Tämä positiivinen kehitys osoittaa, että vuonna 1988 solmittu kansainvälinen Montrealin sopimus, joka kielsi otsonia tuhoavien CFC-kaasujen käytön, on toiminut tehokkaasti.

Ilmastonmuutos nopeuttaa otsonin toipumista kaikkialla muualla paitsi napa-alueilla, joissa yläilmakehän kylmeneminen saattaa lisätä otsonia tuhoavien helmiäispilvien muodostumista.