Ortodoksinen kirkko tekee tiukan eron virallisen ja kirkollisen vihkimisen välillä

(kORJATTU KLO 15.50) Jos sukupuolineutraali avioliitto aikanaan hyväksytään eduskunnassa, ortodoksinen kirkko tekee eron virallisen ja kirkollisen avioliiton välillä, linjaa arkkipiispa Leo.

– Jos lakialoite tasa-arvoisesta avioliitosta Suomessa joskus hyväksytään, merkitsee se ortodoksisen kirkon kannalta sitä, että avioliitto ja kirkollinen vihkiminen erotetaan toisistaan. Avioliitot solmitaan maallisen lain mukaan maistraateissa. Kirkko tarjoaa kirkollisen vihkimisen sitä haluaville heteropareille, Leo sanoo Ortodoksisen kirkon verkkosivulla.

Leon mukaan ortodoksinen kirkko ei kuitenkaan hyväksy poliittista avioliiton ”objektisointia”.

– Kysymys on siitä, että yhteiskunta määrittää avioliiton ja kirkon tehtäväksi jäisi vain sen siunaaminen. Laillinen ja kirkollinen avioliitto ovat ortodoksisesta näkökulmasta kaksi eri asiaa. Kirkollinen avioliitto on heteroseksuaalinen, elinikäistä uskollisuutta ja toinen toisesta huolenpitoa korostava.

Leon mukaan kutsutussa tasa-arvoisessa avioliittokäsityksessä nämä arvot eivät ole ensisijaisia.

– Ortodoksinen avioliittokäsitys ei perustu sukupuolineutraaliuteen vaan juutalaisuudesta omaksuttuun käsitykseen elämän jatkamisesta miehelle ja naiselle annettuna mahdollisuutena ja velvollisuutena. Ortodoksinen vihkitoimitus on sisällöltään hedelmällisyyttä korostava miehen ja naisen välisen liiton kruunaaminen.

Lue arkkipiispa Leon haastattelu

Uutista on korjattu: alkuperäisessä otsikossa sanottiin, että ortodoksinen kirkko luopuu vihkioikeudesta, mitä arkkipiispa Leo ei tarkkaan ottaen haastattelussa sano. Hän puhuu avioliittokäsitysten erottamisesta.

Edellinen artikkeliMikael Pentikäinen: Katsomuksellinen journalismi kuuluu laatumediaan
Seuraava artikkeliJouluradiossa tarjolla kanavaperhe

Ei näytettäviä viestejä