Ortodoksinen ja katolinen kirkko jatkavat Suomessa rajoitettuja jumalanpalveluksia

Suomessa voimaan tulevat valmiuslain osat kieltävät yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset. Poliisi on valmistautunut valvomaan määräyksen noudattamista. Syynä rajoituksiin on koronavirusepidemian hillitseminen.

Kielto vaikuttaa jumalanpalvelusten viettoon eri kirkoissa. Evankelis-luterilaisen kirkon osalta piispat linjasivat käytäntöjä maanantaina. Jumalanpalvelukset toimitetaan ja striimataan kirkkotilassa ilman läsnä olevaa seurakuntaa. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa jumalanpalvelukset toimitetaan 17.3. alkaen niin, että paikalla on korkeintaan kymmenen ihmistä, ortodoksisen kirkon kirkollishallitus päätti. Kirkon tiedotteen mukaan näin turvataan sekä kirkon ikääntyviä ja riskiryhmään kuuluvia jäseniä että kirkon toiminnan jatkuvuutta.

Seurakuntien radio- ja televisiopalvelukset toimitetaan kirkollishallituksen päätöksen mukaan samojen reunaehtojen puitteissa. Seurakuntien omaan harkintaan jää, mitkä suunnitelluista palveluksista on mielekästä toimittaa. Palvelukset toimitetaan minimihenkilöstöllä tartuntariskit minimoiden.

Jumalanpalveluksissa nautitaan ehtoollinen. Papiston on ehtoolliseen osallistuessaan noudatettava 13.3. annettua ohjeistusta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että käsihygieniasta huolehditaan, ehtoollinen jaetaan kertakäyttöisellä puulusikalla, eikä ehtoolliskalkkia, ikoneita tai pyhiä esineitä suudella.

Kirkollishallituksen sähköpostikokoukseen osallistuivat kirkon kaikki piispat ja joukko muita jäseniä.

Suomen ortodoksisen kirkon piispojen viestissä kehotetaan kirkon jäseniä hyödyntämään ”teknologian suomia ihmeitä” ja seuraamaan palveluksia internetin kautta. Sielunhoidollisissa kysymyksissä pappeihin voi olla yhteydessä puhelimitse ja sähköpostitse.

Katolinen kirkko lopettaa julkiset messut toistaiseksi

Katolinen kirkko Suomessa on tehnyt päätöksen, jonka mukaan julkiset messut lopetetaan toistaiseksi. Kirkkokunnalle annetuissa ohjeissa kerrotaan, että päätös tulee voimaan keskiviikkoaamuna 18.3.

Kirkko haluaa kuitenkin korostaa sitä, että sakramenttien vietto sinänsä tai varsinkaan sairaiden tai kuolevien uskovien sielunhoito ei ole uhattuna. Kirkot pysyvät myös edelleen auki rukousta ja sielunhoitoa varten.

Tarkempia ohjeita katolisen kirkon jäsenet saavat seurakunnastaan.

Katolisella kirkolla on Suomessa kahdeksan seurakuntaa. Joissakin niistä papit toimittavat messut kirkossa ja seurakuntalaiset voivat seurata niitä internetin kautta.

Lisäksi katolisia uskovia kannustetaan ainakin sunnuntaisin kokoontumaan koko perheen kanssa yhteen rukoilemaan ja kuulemaan Jumalan sanaa sekä tekemään hengellinen kommuunio.

Ehtoollisen vietto ei siis lopu. Katolisen tiedotuskeskuksen viestintäjohtajan Marko Tervaportin mukaan esimerkiksi sairaalle voidaan viedä sakramentti pyydettäessä.

Tämän palveluksen tekevät papit tai muut siihen oikeutetut.

– Karanteenissa olevillekin voidaan viedä sakramentti, jos he sitä pyytävät, Tervaportti sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Ortodoksinen Uspenskin katedraali Helsingissä.

Lue myös:

Ekumeeninen patriarkaatti kehottaa ortodokseja rukoilemaan ja noudattamaan viranomaisten ohjeita

Piispat: Jumalanpalvelukset toimitetaan ja striimataan kirkkotilassa ilman läsnä olevaa seurakuntaa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliIslamilainen maailma rajoittaa kokoontumisia koronaviruksen vuoksi
Seuraava artikkeliEnemmän tv-jumalanpalveluksia, piispat ehkä ääneen radiossa – näin poikkeusaika näkyy Ylen hartausohjelmissa

Ei näytettäviä viestejä