Onko Zeitgeist-liike kultti?

Munamies-hahmoa MTV3:n Putous-ohjelmassa esittävän Riku Niemisen on kerrottu julkisuudessa (Iltalehti) kuuluvan Zeitgeist-nimiseen kulttiin. Suomeen pari vuotta sitten rantautuneessa liikkeessä kaavaillaan parempaa maailmaa, jossa on löydetty uusi suhde luontoon ja päästy eroon keskusjohtoisuudesta, rahasta ja materialismista. Kotimaa24 kysyi Uskonnot Suomessa -hankkeen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlbergilta, onko Zeitgeist-liike kultti.

Sohlbergin mukaan kultti-nimitys on Zeitgeistin yhteydessä sinänsä oikea, mutta sillä tarkoitetaan mediassa eri asiaa kuin tutkimuskirjallisuudessa.

- Mediassa ja kansankielessä kultti mielletään suljetuksi, erityisen vaaralliseksi ja kyseenalaiseksi uskonnolliseksi liikkeeksi. Tutkimuskirjallisuudessa kultti tarkoittaa päinvastaista, väljästi organisoitunutta, individualistista, suvaitsevaista ja nopeasti muuttuvaa liikettä. Mediassa lahko ja kultti sekoitetaan käsitteinä usein toisiinsa.

Zeitgeistia ei ole toistaiseksi listattu Uskonnot Suomessa -tietokantaan. Sohlbergin mukaan liike voisi olla uskonnollisesti new age -katergoriassa.

- Retorisesti avainsanoina vaikuttaisivat olevan globaali henkinen herääminen, uusi aikakausi ja henkisyys, johon liittyy panteistisia sävyjä. Teististä uskontoa pidetään liikkeen sivuilla vanhanaikaisena. Heti pistää silmään, että vaikka uskonnollisia sävyjä on, uskonnoista sanoudutaan irti ja mieluummin puhutaan henkisyydestä. Minusta voidaan sanoa, että tässä on uskonnollisia elementtejä.

Liike itse katsoo jakavansa tieteellisesti perusteltua tietoa, joka edistää ruohonjuuritasolta nousevaa yhteiskunnan kehittämistä.

Zeitgeist-liike on saanut alkunsa Peter Josephin vuonna 2008 julkaisemasta elokuvasta Zeitgeist: Addendum. Siihen voi liittyä kuka tahansa.