Oletko valmis arkkipiispan vaaliin? – Näin vastaavat virassa olevat piispat

Arkkipiispapeli pyörähti käyntiin kunnolla viime viikolla, kun kansanedustaja ja entinen Turun piispa Ilkka Kantola, 60, kertoi olevansa käytettävissä ensi helmikuussa käytävään vaaliin. Kantolan taakse on muodostumassa noin 30 hengen tukiryhmä, joka on saanut hankkeelleen tulevan ehdokkaan suostumuksen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti.

”Ehdotukseni on ehkä yllättävä, mutta minusta kirkon tulevan arkkipiispan pitäisi olla kotiin palaava syvien vesien kulkija, pohdiskelija, kansanedustaja, piispa ja teologian tohtori Ilkka Kantola”, tukijoihin kuuluva Helsingin Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kirjoitti Facebook-sivullaan.

Ilkka Kantola sanoi Demokraatille, että on kiinnostavaa, näkevätkö valitsijat lisäarvoa siinä, että hän palaisi kirkon tehtäviin politiikasta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle kesäkuussa. Hän täyttää tammikuussa 63 vuotta.

Kirkon virassa olevat piispat empivät vielä kertoa suoraan, ovatko he valmiita lähtemään ehdolle arkkipiispanvaaliin. Kotimaa kysyi asiaa kaikilta piispoilta. Itsenäisyyden aikana arkkipiispa on useimmiten valittu virassa olevien piispojen joukosta.

Oulun piispa Samuel Salmi, 66, Turun piispa Kaarlo Kalliala, 64, ja Lapuan piispa Simo Peura, 60, kertovat, etteivät ole käytettävissä vaaliin.

Suurin osa harkitsee ehdokkuutta

Useimmat piispoista sanovat harkitsevansa asiaa.

– Seuraan tilannetta enkä tässä vaiheessa vielä ole valmis ilmaisemaan kantaani. Muitten piispojen tavoin pohdin mahdollista ehdokkuutta, Porvoon piispa Björn Vikström, 54, toteaa.

– Tämä on parhaillaan pohdittavanani, Espoon piispa Tapio Luoma, 55, sanoo.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö, 54, kertoo, että jos sopivia ja vahvoja ehdokkaita on riittävästi, hän ei lähde mukaan vaaliin.

– Mutta jos näyttää siltä, että kaltaiselleni ehdokkaalle on tarvetta ja riittävästi kannatusta, harkitsen mukaan lähtöä.

Mikkelin piispan Seppo Häkkisen, 59, mukaan arkkipiispan siirtyminen eläkkeelle tuli monille yllättäen. Häkkinen sanoo, ettei ole ehtinyt ratkaista, miten vastaisi mahdolliseen pyyntöön asettua ehdolle.

– Kuten pappisvihkimyksessä, piispanvaaliin vaaditaan ulkoinen ja sisäinen kutsu. Nöyrästi pohdin asiaa Jumalan edessä rukoillen ja pyytäen siihen hänen johdatustaan.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen, 47, toteaa, että ensimmäinen kierros pitää käydä oman pään sisällä, eikä se saa olla läpihuutojuttu.

– Sitten pitää kuunnella myös muita. Ja vähän rukoillakin.

Tapio Luoma sanoo, että hänen valmiuttaan olla käytettävissä on kyselty. Björn Vikström toteaa, että hänelle on tullut yksittäisiä asiaan liittyviä yhteydenottoja.

Tampereen piispa Matti Repo, 58, sanoo, että kysymystä ehdokkuudesta on liian varhaista kommentoida.

Kotimaan tietojen mukaan arkkipiispanvaaliin etsitään tällä hetkellä vilkkaasti ehdokkaiksi myös naisia.

Millainen arkkipiispa tarvitaan seuraavaksi?

Kotimaa kysyi piispoilta lisäksi, millaisen arkkipiispan kirkko ja Suomi nyt tarvitsevat. Useimmat kysymykseen vastanneista piispoista painottivat hengellistä johtajuutta ja kirkon ykseyden vaalimista.

– Kuten aina, nytkin tarvitaan hengellistä johtajuutta, joka työskentelee yhteyden hyväksi, kuulee ihmisten äänen, kysyy Jumalan tahtoa ja rohkaisee toivoon, Tapio Luoma luonnehtii.

– Kirkko tarvitsee arkkipiispan, joka uskaltaa pitää esillä Jumalan sanaa ja korostaa kirkon hengellistä tehtävää. Kirkon ykseyden vaaliminen on viime vuosina tullut entistä tärkeämmäksi piispan tehtäväksi, Seppo Häkkinen toteaa.

Samuel Salmen mukaan arkkipiispan pitäisi koota kansaa ja kirkkoa. Lisäksi arkkipiispalla tulisi Salmen mukaan olla vahva spiritualiteetti, joka nousee kirkon perustehtävästä.

Pekka Särkiön mielestä kirkko tarvitsee arkkipiispan, joka voi tukea kirkon perustehtävää sen olemuksesta käsin, yhdistää kirkkoa ja toimia koko suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi. Simo Peura sanoo, että näkemyserojen kärjistyessä arkkipiispaan kohdistuu odotus vastakkainasettelujen purkamisesta.

– Mielestäni tarvitsemme arkkipiispan, joka kuuntelee eri tavoin ajattelevia ja haluaa rakentaa siltoja.

Björn Vikströmin mielestä nyt tarvitaan yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvaa arkkipiispaa, joka pitää esillä kristinuskosta nousevia ihmisarvoon, armollisuuteen ja solidaarisuuteen liittyviä arvoja.

– Toiseksi tarvitaan arkkipiispa, jonka mahdollisimman moni jäsenistä ja työntekijöistä kokisi meidän kirkon arkkipiispaksi ja tiennäyttäjäksi.

Seppo Häkkinen toteaa, että arkkipiispaa tarvitaan arvojohtajana ja tarvittaessa yhteiskunnan kriitikkona.

– Jumalasta ja elämää suojelevista kristillisistä arvoista luopuminen johtaa arvomaailman vääristymiseen, joka ilmenee yhteiskunnallisina ja ekologisina ongelmina. Tuomalla kristinuskon eettisiä käsityksiä esille arkkipiispa palvelee yhteiskuntaa.

Björn Vikströmin mukaan arkkipiispan pitää pystyä uskottavasti pitämään esillä uskon ydintä ja osoittamaan inspiroivasti, miten usko voi kantaa hedelmää lähimmäisenrakkaudessa, oikeudenmukaisuuden toteuttamisessa ja luomakunnan varjelemisessa.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Arkkipiispan paikka vapautuu ensi vuonna. Suomen itsenäisyyden aikana arkkipiispa on useimmiten valittu virassa olevien piispojen joukosta.

Lue myös:

Demokraatti: Kansanedustaja ja entinen Turun piispa Ilkka Kantola lähtee arkkipiispan vaaliin

Arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle kesäkuussa 2018 – piispanvaalin aikataulu jo selvillä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliSuomalainen messu Senaatintorilla Helsingissä – juhlapuheen pitää Jenni Haukio
Seuraava artikkeliSuomen Kuvalehti: Teemu Laajasalon yhtiöllä isot velat ja veroja ulosotossa – Laajasalo kommentoi

Ei näytettäviä viestejä