”Olen asentanut äänen­toisto­järjestelmän lähemmäs 200 kirkkoon ympäri Suomen” – Juhani Ahven­vaara täyttää 70 vuotta

Ääniteknikko Juhani Ahvenvaaran ansiosta lukuisissa suurissa ja pienissä kirkoissa ympäri Suomen papin puhe kuuluu ongelmitta ja äänimaailma on miellyttävä. Tässä Kotimaan syntymäpäivähaastattelujen sarjaan kuuluvassa jutussa Vaasassa asuva suuren perheen isä kertoo elämästään ja työstään, jota hän aikoo jatkaa niin kauan kuin henki pihisee ja järki kulkee. Ahvenvaara on ponnistanut vanhoillislestadiolaisin eväin vaikeasta lapsuudesta hyvään elämään.

Millainen oli lapsuutesi? Mitä harrastit ja millaisia hengellisiä eväitä sait?

– Olen syntynyt Rovaniemellä ja kasvanut yhdessä sisareni kanssa uskovaisen tätini perheessä Sinetässä, Ounasjoen varressa. Kouluun piti mennä joen yli veneellä tai hiihtämällä. Harrastin koripalloa ja soitin pianoa ja urkuja.

– Kasvattiperheessäni oli yksi oma lapsi, josta tuli minulle kuin isoveli. Perhe sai elantonsa maanviljelyksestä ja virkapukujen valmistamisesta. Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen toiminta tuli lapsuudessa minulle tutuksi ja liikkeen uskonkäsitykset juurtuivat minuun.

– Minulla on sukujuuria ihan pohjoisessa, Sattasen kylässä. Minä ja serkkuni saamme ehkä sen vuoksi tulevaisuudessa äänestää saamelaiskäräjien vaaleissa. Omat vanhempani erosivat kun olin aivan pieni ja suhteeni äitiin oli vaikea. Hän kärsi alkoholiongelmasta. Hänenkin taustansa oli traaginen. Saksalaiset polttivat aikanaan äidin kotitalon, ja perhe joutui pakenemaan Ruotsiin. Isääni en oikeastaan oppinut edes tuntemaan. Mutta olen ajatellut, että oma polku on löydettävä, olipa lapsuus millainen tahansa.

Juhani Ahvenvaara 7-vuotiaana aloittamassa koulutaipalettaan.
Kuva: Ahvenvaaran kotialbumi

Miten päädyit äänentoistoalalle?

– Olin vuonna 1978 markkinointitehtävissä oulunsalolaisessa urkutehtaassa, kun eräs sodankyläläinen mies soitti minulle ja kysyi, voisinko toimittaa äänentoistolaitteet heidän rukoushuoneeseensa. Lupasin, ja siitä kaikki alkoi. Ryhdyin saman tien selvittämään, millaisen mikrofonin ja kaiuttimet tila vaatisi ja asensin sinne sitten yksinkertaisen laitteiston, joka toimi kohtuullisesti. En kuitenkaan osannut ajatella vielä tuolloin, että äänentoistojärjestelmät tulisivat elämäntehtäväkseni.

– Olen opiskellut tietotekniikkaa Oulun ammattikorkeakoulussa, mutta pääosin työ on minua opettanut ja lisäksi olen ammentanut osaamista alan guruilta kuten Henrik Mölleriltä ja Genelec Oy:n perustajalta Ilpo Martikaiselta.

Kuinka monen kirkon äänentoistojärjestelmiä olet ollut suunnittelemassa ja asentamassa? Mitkä kohteet ovat olleet ikimuistoisimpia?

– Olen työskennellyt lähemmäs 200 kirkossa ympäri Suomen, Haminasta Ivaloon. Lisäksi työlistalla on ollut seurakuntasaleja, uskonnollisten järjestöjen toimitiloja ja kouluja noin 150. Suomessa on paljon akustiikaltaan haasteellisia isoja kirkkoja, joihin olen vuosien saatossa suunnitellut ja toimittanut AV-laitteistoja. Mieleen tulevat esimerkiksi Oulun, Tampereen ja Turun tuomiokirkot sekä Lakeuden Risti Seinäjoella ja Leppävaaran kirkko Espoossa.

– Vavahduttavin muistoni on Keski-Pohjanmaalta. Kesken asennustöiden kirkossa pidettiin nuoren itsemurhan tehneen ihmisen siunaustilaisuus. Se pysäytti paitsi työt myös minut ihmisenä ja kosketti syvästi. Kirkossa ollaan usein isojen kysymysten äärellä. Arvostan kovasti kirkon työntekijöitä, jotka puhuvat aina vainajista arvokkaasti ja tekevät työtään yhtä aikaa ammatillisesti ja tunteella.

– Minulla on itselläni iso perhe, ja osa lapsistani oli aikanaan alle kouluikäisinä vuorotellen mukana työreissuilla eri puolilla Suomea. Niiltä ajoilta on hauskoja muistoja. Muistan esimerkiksi sellaisen kerran, kun Tuomas-poikani oli kyydissä ja olimme matkalla Ilomantsiin. Olimme ajaneet vasta 20 kilometriä, kun hän alkoi haikailla, että kotona olisi kyllä nyt kaakaotunti. Onneksi meillä oli eväitä mukana, vaikka kaakaota ei siihen hätään saatukaan.

Mikä lopulta ratkaisee sen, että kirkon äänentoisto toimii hyvin ja seurakuntalaisten on helppo kuulla saarna ja muu puhe?

– Esiintyjiltä pitää kysyä, missä puhe tai muu esitys pidetään, ja sitten selvitetään tarvittavien mikrofonien lukumäärä ja sijainnit. Mikrofonien äänenvahvistukset tulee myös säätää ennen tilaisuuden alkua. Kun kirkossa on tilan vaatima laitteisto ja sen tekniikka toimii, seurakunnan työntekijät saavat keskittyä tärkeimpään eli tilaisuuksien sisällön valmistelemiseen.

– Tänä päivänä kuuluvuus kirkossa saadaan hyväksi digitaalitekniikan keinoin. Sen avulla esimerkiksi kolme metriä korkea pilarikaiutin voidaan asentaa pystyasentoon ja sen vertikaalista säteilykeilaa voidaan kallistaa ja kaventaa sähköisesti osumaan halutulla tavalla kirkkosalin eri osiin. Digitaalitekniikkaa hyödynnetään laajasti myös vahvistinkeskuksissa. Laitteistoa voidaan esimerkiksi verkottaa toimimaan halutulla tavalla eri tiloissa ja niin, että sitä voidaan ohjata etäyhteydellä, esimerkiksi matkapuhelimella.

Mikä tässä alassa on erityisen kiehtovaa?

– Aina on haastavaa ja mielenkiintoista etsiä ja löytää käyttötarkoitukseen soveltuva laitteisto, jossa huomioidaan paitsi kuuluvuustavoitteet ja kustannukset myös laitteiden sopivuus arkkitehtuuriin. Teen edelleen töitä sekä oman toiminimeni kautta että tuntitöinä Akukonin palveluksessa. Aion jatkaa työntekoa niin kauan kuin henki pihisee ja vielä jotain älyän.

Mistä ammennat voimaa ja vireyttä?

– Iso perhe ja haastavat työtehtävät pitävät mielen vireänä. Lisäksi olen kunnostanut vanhoja Fiateja (malleja 600, 850 ja 124 Special T1600 TC) ja olen innokas kalamies. Erityisesti lohensoutu on kiinnostanut minua 1980-luvulta asti. Suurin lohi, jonka olen saanut poikieni kanssa, painoi 17,3 kiloa. Se tarttui Kuusamosta ostamaani uistimeen Torniojoella. Siltä reissulta on jäänyt mieleen myös kunnon pulahdus. Menin turhan vauhdikkaasti kapeaan jokiveneeseen, enkä ehtinyt kissaa sanoa, kun olin jo vedessä. Pääsin nopeasti pinnalle, mutta olihan se kylmä kylpy, ja vaatteet menivät vaihtoon.

Miten juhlit 70-vuotispäivääsi?

– Lasten ja lastenlasten kanssa pidämme juhlat maalaistalossa, jossa tyttäreni on miniänä. Syömme yhdessä, ja läheisillä on varmaan monenlaisia tarinoita jaettavanaan.

Juhani Ahvenvaara Seelarin venesatamassa Oulussa.
Kuva: Ahvenvaaran kotialbumi

Klo 12.06 Leppävaaran kirkon nimi on korjattu oikeaan kirjoitusasuun.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

”Olen asentanut äänentoistojärjestelmän lähemmäs 200 kirkkoon ympäri Suomen” – Juhani Ahvenvaara täyttää 70 vuotta

Edellinen artikkeliIrina Kaukinen valittiin Säkylä-Köyliön kirkkoherraksi – ”Kuoronjohtajan ja kirkkoherran työssä on paljon samaa”
Seuraava artikkeliLuonto puhuu: Ilmaista on taiwaan tawara

Ei näytettäviä viestejä