Nikkarikoski: Älä alistu! -kampanja on ohi

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtajan Lasse Nikkarikosken mukaan viimeinen Älä alistu! -kampanjan tiedote lähti myöhään eilen illalla. Varsinaista anteeksipyyntöä Nikkarikoski ei esitä, mutta hän toistaa tiedotteen tavoin olevansa surullinen kampanjasta syntyneiden tulkintojen aiheuttamista väärinymmärryksistä ja mielipahasta.

- Kun tämä viikko on mennyt, haluamme nostaa uusia teemoja esiin. Emme aktiivisesti tiedota enää tästä teemasta. Viikonloppuna kampanja päättyy. Kampanjamateriaali jää verkkoon niitä varten, jotka haluavat siihen vielä tutustua.

Seksuaaliterapeutit ovat tänään Ylen uutisten haastattelussa todenneet, että seksuaalisen suuntautumisen kieltäminen voi johtaa jopa itsemurhiin. Myös piispa Wille Riekkinen on Savon Sanomissa nostanut asian esiin. Mitä tästä ajattelet?

- (Pitkä hiljaisuus) Kun ruvetaan puhumaan itsemurhista, puhumme niin kipeistä asioista, että puhun hyvin arasti. Nuoret ihmiset ovat hauraita, ja tarvitaan monenlaista ajallista ammattiauttajaa. Haluamme jakaa myös Jumalan sanan kokonaisvaltaista pohjaa. Jumalan sana ei koskaan ole vaarallinen, kun se ymmärretään ja käytetään kokonaisuutena. Toivoisin, että ei rajoituttaisi pieneen sektoriin, vaan nähtäisiin se mikä oli kampanjan kokonaisviestissäkin, että Jumala on parantava ja kantava voima. Kaikki meidän elämän kivut eivät koskaan muutu, meille jää kipuja. On meille kaikille yhteinen haaste, että voisimme olla ennaltaehkäisemässä turhia kipuja kasvavien lasten ja nuorten elämässä, siihen me myös tähtäämme.

Jatkaako Mika Falk kampanjan jälkeen Nuotan päätoimittajana?

- Ei siitä ole missään vaiheessa keskusteltu yhtään sanaa. Hän jatkaa.

Miten Nuotan levikki on kehittynyt kampanjan aikana?

- Ei ole erikoista sillä sektorilla tapahtunut, sehän selviää lähiviikkoina. Toivon mukaan tulee lisää tilauksia ja paljon.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi eilen, että kampanjassa mukana olleiden luterilaisten järjestöjen rahoitusta arvioidaan kirkkohallituksessa. Miten suhtaudut tähän?

- Se on sillä tavalla ikävä asia, jos nyt kirkon sisällä toimitaan näin – eli jos joku asia on hankala, harkitaan toimintarahoja. Me olemme tämän aika kipeästi kokeneet, tähän asti naispappeuskeskustelun vuoksi menetetyt rahat ovat olleet lähetyskentältä pois. Toivoisin, että kirkko voisi osoittaa muunlaisia mahdollisuuksia, ja että voitaisiin keskustella ja katsoa ja löytää yhteyttä muiden kuin tällaisten lausumien kautta.

Miten näet, jos rahoituksen osalta keskustellaan esimerkiksi siitä, ettei seksuaalista eheytymistä pidetä enää esillä?

- Emme Jumalan sanasta voi käydä kauppaa, sehän on selvä. Toki sillä tavalla tarkastamme tilannetta, elämää ja toimintaa, että emme missään tapauksessa halua mitään säröjä olla rakentamassa, vaan toimia oikeasti lähimmäisen parhaaksi.

Sleyn Maata Näkyvissä -festarit on jälleen nostettu tikun nokkaan ja joitakin ääniä on kuulunut niiden boikotoinnista. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

- Se on vuodesta toiseen ollut sellainen kestoaihe. Homoaihetta ei käsitellä festareilla lainkaan. Ensi syksyn ohjelma oli kasattu jo ennen kampanjaa.

Kampanjakeskustelu on ollut kirkolle repivä. Miten nyt voidaan rakentaa yhteyttä?

- Olen korostanut sitä, että voisimme pitää mahdollisimman moneen suuntaan avoimen keskusteluyhteyden ja kuunnella toisiamme. Pidän tärkeänä, että voisimme niin kirkollisessa kuin yhteiskunnallisessa kentässä elää keskinäisessä kunnioituksessa ja yhteydessä. Tietysti siinä on aina paljon rakentamista, mutta emme voi rakentaa mitään, jos emme tiedä toistemme lähtökohtia. Siinä mielessä uskon, että voi myös rakentaa, kun asioita sanoitetaan. Tiedetään minkälaisia palikoita on, kun lähdetään legotaloa kasaamaan. Haluamme uskollisesti ja positiivisella mielellä toimia. Jokainen on meistä arvokas ja tehtävään kutsuttu omine arvoineen, lahjoineen ja taipumuksineen.

Lue myös: Älä alistu! -kampanja päättymässä

Arkkipiispa Mäkinen haluaa Älä alistu! -kampanjan loppuvan

Sleyn tiedote: "Kampanjan kestoaika on alun perinkin viikko"