Netti lisännyt ongelmapelaamista

Ongelmapelaajien määrä on lisääntynyt. Yksi tekijä on internet, joka madaltaa kynnystä pelaamiseen, sillä sen avulla rahapelit tulevat omaan olohuoneeseen, kertoo Kirkkopalveluihin kuuluvan Riippuvuusklinikka Tyynelän johtaja Jyrki Koskela.

Riippuvuusklinikka Tyynelän on kehittänyt yhteistyössä Pelissä - hankkeen kanssa kuntoutuskurssin Sen ensitoteutus käynnistyi syyskuussa 2010 Jyväskylässä. Seuraava kurssi järjestetään maaliskuussa 2011 Pieksämäellä.

- Kurssille osallistujat ovat pääsääntöisesti parhaassa työiässä olevia miehiä, Koskela kertoo.

Kurssi tarjoaa osallistujille vertaistukea, yhteisöllisyyttä, tietoa ongelmapelaamisesta sekä taitoja ongelmien ratkaisemiseen. Kurssin järjestäjänä toimivat Pelissä -hankkeesta vastaavat Riippuvuusklinikka Tyynelä, Sovatek - säätiö ja Kuopion Kriisikeskus.

Rahapelien tuotoilla rahoitetaan niin nuorisotyötä, tiedettä, urheilua, vammaisten tukea kuin päihdetyötä. Suomalaisten peliyhtiöiden peleistä saatava tuotto on noin 1, 4 miljardia euroa vuodessa.

Suomalaiset ovat innokkaita rahapelien pelaajia. Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2007 Taloustutkimus Oy:llä teettämän väestökyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta on pelannut jotain rahapeliä vuoden aikana. Lähes puolet pelaa viikoittain ja joka kymmenes useita kertoja viikossa. Suomalaispelaajien tappiot ovat 3,8 miljoonaa euroa päivässä.

Suomessa arvioidaan olevan 130 000 ongelmapelaajaa, se on noin 3 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista.