Nälkälakkoilevien afganistanilaisten puolesta mielenosoitus

Afgfanistanilaiset

Helsingissä järjestetään perjantaina iltapäivällä nälkälakkoilevia afganistanilaisia turvapaikanhakijoita tukeva mielenosoitus. Kolme nälkälakossa olevaa miestä on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen Maahanmuuttovirastolta. He ovat valittaneet päätöksistä hallinto-oikeuteen mutta pelkäävät valitusten hylkäämistä ja välitöntä palauttamista Afganistaniin. Suomi palauttaa afgaaneja turvalliseksi katsomilleen alueille.

Mielenosoitus lähtee liikkeelle perjantaina 21.9. klo 14 Kolmen sepän aukiolta ja etenee Eduskuntatalon edustalle, jossa miehet ovat osoittaneet mieltään yli viikon ajan. Mielenosoituksessa puheenvuoron käyttävä kirkon maahanmuuttotyön työalasihteeri Marja-Liisa Laihia korostaa Geneven pakolaissopimuksessa mainitun palautuskiellon noudattamista.

– Pääkysymys on Afganistanin turvallisuus. Kun kyseessä on kriisimaat kuten esimerkiksi Iran, Irak, Syyria ja Afganistan, joissa tilanne on koko ajan akuutti, Suomen viranomaisten määrittely alueiden turvallisuudesta on palautuskiellon kiertämistä. Emme voi Suomesta käsin ajatella, että joku Afganistaniin palautettava voisi yksilönä rakentaa elämäänsä suomalaisten turvalliseksi määrittelemällä alueella. Määräysvalta on Afganistanissa suvuilla ja heimopäälliköillä ja eri taistelevien ryhmien sotapäälliköillä. Jos henkensä puolesta pelkäävä ihminen lähetetään sinne, hänet lähetetään piileskelemään. Tällainen ei ole missään nimessä kansainvälisen ihmisoikeusvelvoitteen mukaista, Laihia sanoo.

Pakolaisten suojelu perustuu kansainvälisiin sopimuksiin, joihin Suomen valtio on sitoutunut. Tärkeimmät niistä ovat YK:n pakolaissopimus ja Euroopan ihmisoikeussopimus. Niihin ja Suomen perustuslakiin sisältyy palautuskielto. Perustuslain mukaan ”ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu”.

Vapaa liikkuvuus -verkoston ja Irakilaisten pakolaisten kansainvälisen federaation mukaan nälkälakkoilijoita vainotaan Afganistanissa poliittisen toiminnan vuoksi. Yksi miehistä on joutunut kidutuksen uhriksi. Heidän lähisukulaisiaan on kuollut väkivaltaisuuksissa aivan viime aikoina, mielenosoituksen järjestäjät toteavat tiedotteessaan.

”Maahanmuuttoviraston on otettava miesten tapaukset viipymättä uudelleen käsittelyyn oleskelulupien myöntämiseksi. Heidän terveydentilansa heikentyy nopeasti. Yksi miehistä on jo joutunut viettämään yhden yön sairaalassa sairauskohtauksen vuoksi”, tiedotteessa todetaan.