Näkymätön vaara

Ruoveden seurakunnalla on ollut ongelma jo kymmenen vuotta. Seurakuntakeskuksessa piilevä home aiheuttaa työntekijöille vaikeita oireita, ja nyt kaksi kolmasosaa seurakuntakeskuksen tiloista on suljettu homeen takia käytöstä.

Ruovesi ei ole vaikeuksiensa kanssa yksin. Homeongelmia on koko maassa varsinkin 1970-luvulla valmistuneissa rakennuksissa.

Tälläkin hetkellä kymmenissä seurakuntien omistamissa rakennuksissa on erilaisia kosteus- ja homeongelmia, sanoo kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala. Vaurioita on esimerkiksi seurakunta- ja leirikeskuksissa, joista monet on rakennettu 1960–80-luvuilla.

Homeen pahoin vaivaamista kirkkorakennuksista Pihkalalle tulee mieleen vain Pirkanmaalla sijaitseva Kylmäkosken kirkko.

Ongelmien taustalla on useita syitä, esimerkiksi rakennusvirheet tai pohjan tuuletuksessa olleet puutteet. Joskus tarvittavia korjauksia on lykätty liikaa.

Huonosta sisäilmasta aiheutuu yhteis­­kunnalle vuosittain noin kolmen mil­jar­din euron kustannukset, kertoo ympäristö­ministe­riön yli-insinööri Kaisa Kauko.

Komealta näyttävä tila uhkaa terveyttä

Ruoveden seurakuntakeskus on otettu käyttöön vuonna 1967. Ulospäin se näyttää komealta, eikä sisätiloissakaan näy mitään epäilyttävää.

Rakennuskokonaisuuteen kuuluvat muun muassa kirkko- ja rippikoulusali, kirkkoherranvirasto, lasten ja nuorten tilat sekä asuntosiipi.

Homekasvustojen aiheuttamat ongelmat aiheuttavat kirkkoherra Markku Simulan mukaan ihmisille niin vaikeita oireita, että seurakunnan 15 työntekijästä seitsemälle on pitänyt etsiä työtilat muualta. Kymmenen viime vuoden aikana seurakuntakeskuksessa on tehty puolen miljoonan euron korjaustyöt. Ne eivät kuitenkaan ole riittäneet.

Simulan mukaan edessä on tilojen peruskorjaus, joka maksaa vähintään kolme miljoonaa euroa. Summa on kolme kertaa suurempi kuin seurakunnan vuosibudjetti.

– Peruskorjauksen kustantaminen on 4 000 jäsenen seurakunnalle vaikeaa, mutta ihmisten terveyttä ei saa vaarantaa, Simula sanoo.

Joskus rakennus pitää purkaa

Sisäilmaongelmien takia tehtävät korjaustyöt ovat ajankohtaisia monessa muussakin seurakunnassa. Tuusulassa puretaan osittain seurakuntakeskus, joka on rakennettu vuonna 1968. Talousjohtaja Sirpa Auvinen-Lindroosin mukaan pääsyy purkamiseen on kuitenkin alueen kaavamuutos. Seurakuntakeskuksen paikalle rakennetaan kaksi kerrostaloa.

Vantaan seurakuntayhtymässä home- ja kosteusongelmia on muun muassa 1950-luvulla rakennetun Tikkurilan kirkon tiloissa. Ne korjataan tulossa olevan, noin 14 miljoonaa maksavan peruskorjaus- ja laajennushankkeen yhteydessä. Myös vantaalaisessa Päiväkummun seurakuntatalossa on sisäilmaongelmia. Talo on vielä käytössä, mutta se aiotaan purkaa.

Jyväskylän seurakunnan tiloissa home- ja kosteusongelmia on ollut esimerkiksi Kortepohjan seurakuntakeskuksessa. Rakennus oli jonkin aikaa poissa käytöstäkin, mutta nyt seurakuntakeskus on peruskorjattu.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotimaa-lehdessä.

Edellinen artikkeliBolotowsky syyttää presidenttiehdokasta antisemitistisesta vihailmaisusta
Seuraava artikkeliPiispa Häkkinen tapasi paavin

Ei näytettäviä viestejä