Näkökulma: Narges Mohammadi maksaa hirveää hintaa työstään naisten sortoa vastaan – Nobelin rauhanpalkinto oikealle henkilölle

Nobel Prize Ceremony 2020 for Emanuelle Charpentier

Iranilainen ihmisoikeusaktivisti Narges Mohammadi ei kuulunut tänä vuonna ennakkosuosikkien joukkoon Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Mutta hänelle se myönnettiin, ja se on oikein. Tälläkin hetkellä vankilassa oleva Mohammadi palkittiin työstään naisten sortoa vastaan Iranissa sekä pyrkimyksistään edistää kaikkien ihmisoikeuksia ja vapautta. Hän on pitkään kampanjoinut myös kuolemantuomiota vastaan.

Narges Mohammadin, 51, elämänvaiheet kertovat siitä, mitä ihmisoikeuksien puolustaja joutuu kohtaamaan Iranin kaltaisessa maassa. Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen sanoikin palkinnon julkistamistilaisuudessa Mohammadin maksavan hirveää henkilökohtaista hintaa työstään.

Nyt 16-vuotiaiden kaksosten äiti Narges Mohammadi on ollut iranilaisessa vankilassa ison osan aikuiselämästään, tällä erää vuodesta 2016 lähtien. Hänen tämänhetkinen vankeustuomionsa on 10 vuotta ja yhdeksän kuukautta. Rangaistukseksi on määrätty myös 154 ruoskaniskua. Siitä ei ole tietoa, onko ruoskimisia toteutettu. Yhteensä hänelle on langetettu vankeustuomioita 31 vuoden edestä.

Narges Mohammadi. Kuva: Niklas Elmehed / Nobel-komitea

PALKINTO LIITTYI osittain viime vuoden syyskuussa poliisin käsittelyssä saamiinsa vammoihin menehtyneeseen 22-vuotiaaseen Mahsa Aminiin ja sitä seuranneisiin mielenosoituksiin. Mahsa Aminia oli syytetty siitä, ettei hän pidä hijabia sääntöjen mukaisesti.

Iran on ollut viime päivinä uutisissa siitä, että 16-vuotias Armita Garawand on ollut monta päivää koomassa Iranin siveyspoliisin pahoinpideltyä hänet metrossa. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock otti viestisovellus X:ssä (entinen Twitter) kantaa sanomalla, että jälleen kerran nuori nainen taistelee hengestään Iranissa. ”Vain sen jälkeen kun hän näytti hiuksensa metrossa. Sietämätöntä.”

Sietämätöntä on myös se, että tässä työssä naisiin kohdistuvaa sortoa ja väkivaltaa vastaan on saavutettu niin vähän tuloksia. Afganistan on siitä yksi esimerkki.

Vaikka tuloksia on vähän, sitä tärkeämpiä esikuvia tässä ajassa ovat Narges Mohammadin kaltaiset naiset.

Oikaisu 9.10. klo 16.35: Korjattu kahdesta kohtaa tekstiä Narges Mohammadin nimen oikeinkirjoitus.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTällä viikolla sanovat toimittaja Riikka Suominen, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen ja vankilanjohtaja Kaisa Tammi
Seuraava artikkeliKatso tästä tulevat hartaudet ja jumalanpalvelukset radiossa ja tv:ssä

Ei näytettäviä viestejä