Näkökulma: Mikä työelämää riivaa?
Tutkimusten ja kyselyiden tulokset julistavat yhä uusilta työaloilta samaa: Työmäärä lisääntyy, mutta työntekijöitä ja muita resursseja vähennetään. Stressistä, kyynistymisestä ja uniongelmista tulee osa arkea. Työtään ei voi enää tehdä hyvin, jolloin ammatillinen itsetunto kärsii ja työmotivaatio heikkenee. Työuupumus uhkaa.
Mikä maatamme, maailmaamme ja työelämää oikein riivaa? Alalla kuin alalla tietotekniikka ja erilaiset työntekoa helpottavat tekniset innovaatiot ovat lisääntyneet. Miksi niiden tuoma apu ei näy työssäjaksamisessa?
Onko käynyt niin, että meistä on tullut jatkuvasti uudistuvan tekniikan orjia eikä aikamme enää riitä varsinaiseen työhön? Sihteereitä ja toimistovirkailijoita on irtisanottu ja eläkkeelle jääneiden tilalle ei palkata uusia. Työntekijöistä – professoreista lääkäreihin, papeista opettajiin ja toimittajista poliiseihin – on tullut itse itsensä ammattitaidottomia sihteereitä. Leijonan osa työajasta menee erilaisten järjestelmien, kirjausten, matkalaskujen, tilavarausten, työaikakirjanpidon ja tilastointien kanssa taistelemiseen.
Luotettavat jutut eivät synny ilmaiseksi. Tilaamalla viikon lukuoikeuden Kotimaan tähtijuttuihin hintaan 1,95 euroa tuet laadukasta ja merkityksellistä journalismia.