”Naisen asema aikapommi vanhoillislestadiolaisuudessa”

NaatusKotimaassaRebekka Naatus uskoo, että naisen asema puhuttaa vanhoillislestadiolaisuutta monin tavoin lähitulevaisuudessa. Tuoreessa Kotimaassa hän kertoo elämäntarinansa ja analysoi omalta kannaltaan hänelle tärkeätä uskonkotia.

Vielä tänä syksynä ilmestyy Kristiina Kouroksen toimittama pamfletti Iloisen talon kellareissa (Into Kustannus). Naatus on yksi kirjan kirjoittajista. Hän kirjoittaa esseessään avoimesti naiseudesta, ruumiillisuudesta, äitiydestä ja ehkäisystä ja peilaa niitä vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen.

Naatuksen käsitys on, että naisen asema keskusteluttaa vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä tulevina vuosina. Hän luonnehtii kysymystä jopa aikapommiksi. Naatuksen mielestä liikkeessä pitäisi käydä perusteellista keskustelua esimerkiksi äitiydestä ja ehkäisystä.

- Liike ei kestä, jollei näitä kysymyksiä käsitellä, Naatus uskoo.

Hän ennustaa, että on ajan kysymys, kun liike hyväksyy naispappeuden. Tästä puolestaan voi aiheutua jopa konflikti, koska aletaan kysellä, mikseivät naiset voisi olla myös puhujina.

- Naisia on ollut puhujina liikkeen alkuaikoina, Naatus sanoo.

- Toivon, että muutokset tapahtuisivat liikkeessäni rauhanomaisesti eikä niistä muodostuisi repiviä juttuja.

Lue tuoreesta 29.9. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä Naatuksen vaiheikas elämäntarina ja se, miten hän peilaa sitä liikkeeseensä. Haastattelun teemoja ovat muun muassa rakkaus omaa liikettä kohtaan ja halu pysyä liikkeessä, synti, syyllisyys, häpeä, avioero ja lestadiolaisuuden suhde yhteiskuntaan ja liikkeisiin kuulumattomiin.

Lue myös: SRK:n vuosikokous: Ei naisia johtokuntaan

"Naispappeudesta syytä keskustella"

Vanhoillislestadiolaiset pitäytyvät miesten pappeudessa