Näin vältät joulustressin – 10 vinkkiä

Kotimaan toimitus haluaa antaa panoksensa mahdollisimman levollisen joulunalusajan turvaamiseksi. Näillä vinkeillä vältät joulustressin.

1. Pakkojoulu pois. Älä tarraudu perinteiseen vaan anna jokaisen joulun tulla uudenlaisena, sellaisena kun sinä sen itse valitset. Elämäntilanteen ja voimien mukaan.

2. Listat auttavat aina! Tee lista ihmisistä, joille haluat antaa lahjan. Mieti sopivat lahjat ja kirjoita ne nimien perään. Kun lahja on hommattu, vedä ylitse viiva. Tee myös siivouslista. Kun siivoukset on hoidettu, rypistä lista ja heitä paperikoriin. Laadi vielä ruuanhankintalista. Kovin montaa sorttia ei joulupöydässä tarvita, tulee vain maha kipeäksi. Pistä perheenjäsenet listan kanssa ostoksille. Mene sohvalle pitkäksesi ja hyräile joululauluja.

3. Järjestäkää sukulaisten kanssa lahja-arpajaiset, joista selviää kenelle kukakin ostaa lahjan. Näin voit hankkia ja saada yhden kunnollisen joululahjan viidentoista sijaan. Vältät joulukrääsän. Sekä luonto että hermosi kiittävät.

4. Muistele Mariaa, jolle Jeesus sanoi: ”Tärkeää on vähän tai yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”

5. Ulkoile aina kun voit. Pieni happihyppely rentouttaa ja antaa suhteellisuudentajua. Keskeneräisten asioiden stressaavuus menettää teränsä raikkaassa ulkoilmassa.

6. Osta tai tilaa valmisruokia. Kaikkea joulupöytään ei tarvitse tehdä itse eikä pöydän tarvitse näyttää samalta kuin naistenlehdissä. Jos et nauti leipomisesta tai ruuanlaitosta, älä tuhraa niihin aikaa. Joulupöytään saa monenlaista herkkua valmiina ja jopa edullisesti.

7. Arpokaa siivottavat huoneet. Koska siisteys kuitenkin rauhoittaa mieltä, ei joulusiivousta kannata kokonaan jättää väliin. Sen voi kuitenkin tehdä hauskasti. Jakakaa talon siivottavat alueet niin moneen osaan kuin talossa on asukkaita. Kirjoittakaa alueet paperille ja taitelkaa paperit pipoon. Jokainen perheenjäsen saa sitten nostaa itselleen piposta siivousarpavoiton.

8. Älä taistele joulustressiä vastaan. Älä ota stressiä stressaamisesta. Kohtele itseäsi myötätuntoisesti ja ymmärtäväisesti myös silloin, kun olet stressaantunut. Pysähdy hetkeksi, hengitä syvään ja totea: "Tää on taas tätä. Minä stressaan ja hermostun, mutta maailma ei kaadu. Tämä tunne menee ohi tänäkin jouluna." Nämä ovat sovelluksia Arto Pietikäisen kirjasta Joustava mieli.

9. Polta kynttilöitä, älä pärettäsi. Kynttilän valo on kaunis, rauhoittava - ja armollinen. Pienet pölyt tai liat eivät kynttilän valossa käy. Elävä tuli vangitsee taikapiiriinsä kaiken ikäiset. Levollisuus ja hartaus saavat sijansa kodissa, jossa palaa paljon kynttilöitä. Muista kuitenkin sijoittaa kynttilät turvallisesti ja äläkä jätä niitä palamaan yksin.

10. Laula, soita tai kuuntele mielimusiikkiasi. Musiikki aktivoi ja rentouttaa, virkistää ja auttaa lepäämään. Musiikki herättää muistoja ja auttaa tallettamaan mieleen ikimuistoiset hetket. Maailmassa ei ole sellaista kansaa tai ihmisryhmää, jolle musiikki ei olisi tavalla tai toisella tuttua ja elintärkeää. Ota musiikin lahjasta kaikki irti - täysin riippumatta musikaalisuudestasi!

Kuva: Emilia Karhu.