Muslimioppineen innoittama reformiliike kasvaa nopeasti

CelalFethullah Gülenin (s. 1941) innoittama Hizmet-liike on noussut muutamassa vuosikymmenessä Turkin vaikutusvaltaisimmaksi uskonnollis-yhteiskunnalliseksi liikkeeksi.

Jopa maailman vaikutusvaltaisimmaksi nykyajattelijaksi äänestetyn (Top 100 Public Intellectuals Poll 2008) Gülenin ydinviesti on, että uskon tulee näkyä arjessa hyvinä tekoina. Näihin kuuluu keskeisesti aktiivinen suvaitsevaisuuden, vuoropuhelun ja yhteiskuntavastuun edistäminen. ’Hizmet’ tarkoittaa palvelua tai kansalaispalvelua.

Gülenin varhaiseen oppilaspiiriin kuulunut Celal Afşar (kuvassa), Özel sungurbey -koulun perustaja, luonnehtii Güleniä poikkeuksellisen innostavaksi persoonallisuudeksi.

– Muistan edelleen jopa viikonpäivät, joina sain tavata hänet ensimmäisiä kertoja vuonna 1982 Istanbulissa, merkittävien liikemiesten seurassa.

Hizmet-liike oli alkanut kasvaa kymmenisen vuotta aiemmin Izmirissä, jossa imaami Gülenin opetukset olivat herättäneet laajaa kiinnostusta. Liikkeen kannattajiin kuului suurliikemiehiä, jotka ryhtyivät lahjoittamaan mittavia summia esimerkiksi koulujen, yliopistojen ja sairaaloiden perustamiseksi ja ylläpitämiseksi. Huonekalualan liikemies Afşar itse lähti Istanbulista Turkin sisämaahan Niğdeen perustamaan Özel sungurbey -koulua, joka aloitti toimintansa vuonna 1992. Tuolloin siinä oli 35 oppilasta; nyt oppilaita on noin 700.

Puoluepoliittisesti Hizmet-liike on sitoutumaton. Se on kuitenkin niin vaikutusvaltainen, että maan valtavirtapuolueiden kannattaa suhtautua siihen myönteisesti. Liikkeen kannattajat omistavat huomattavan osan taloudellisesta nousukaudesta nauttivan Turkin lehdistöstä ja useita televisiokanavia.

Hizmet lisää jatkuvasti toimintaansa myös ulkomailla. Yhdysvaltain Pennsylvaniassa asuva Gülen ei ole enää itse yhtä aktiivinen kuin nuorempana, mutta hän on liikkeen täysin kiistaton ideologinen johtohahmo. Liike saa nopeasti lisää kannattajia ja vaikutusvaltaa esimerkiksi Gülenin kirjojen, Fountain-lehden, järjestämiensä dialogimatkojen ja Kimse Yok Mu (suom. Onko siellä ketään) -hyväntekeväisyysjärjestön toiminnan kautta.

Suomessa Hizmet-liikettä edustaa Finland Dialog Association.

Edellinen artikkeliHelsingin kirjamessujen tähti Kotimaan haastattelussa
Seuraava artikkeliPäivän Tunnussanalla pyyhkii hyvin

Ei näytettäviä viestejä