Musiikki­tapahtumien kirkko­konsertit keräävät väkeä eri puolilla maata – pyytävätkö seura­kunnat festivaaleilta vuokraa kirkon käytöstä?

Suomessa on kesän aikana kymmeniä musiikkitapahtumia, ja monissa niistä ainakin osa konserteista järjestetään kirkkotiloissa. Seurakunnilla on erilaisia käytäntöjä siinä, perivätkö ne festivaalijärjestäjiltä vuokraa.

Hauhon musiikkijuhlia vietettiin heinäkuun alussa kolmen eri seurakunnan alueella.

– Hauhon kirkossa ei peritty vuokraa, vaan annoimme ilmaisia lippuja seurakunnassa jaettavaksi erityisesti diakoniatyön tarpeisiin, juhlien toinen perustaja ja taiteellinen johtaja Mikko Ivars kertoo.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan alueella Rengon kirkossa järjestetystä konsertista maksettiin seurakunnalle 200 euron vuokra. Hattulassa vuokraa ei peritty lainkaan, koska konsertissa ei ollut lipunmyyntiä.

Sastamala Gregoriana -festivaali päättyy perjantaina 22.7. Iso osa konserteista on järjestetty Sastamalan Pyhän Marian kirkossa. Suuren keskiaikaisen kirkon akustiikka sopii erityisen hyvin konserttien järjestämiseen.

– Kirkkotiloista perimme kaikilta ulkopuolisilta vuokraa, Tyrvään kirkosta 550 euroa tapahtumaa kohden ja kaikista muista kirkoista 250 euroa, Sastamalan seurakunnan talousjohtaja Sanna Kemppi kertoo.

Viitasaaren Musiikin aika -festivaali täytti tänä vuonna 40 vuotta. Konsertteja järjestettiin muun muassa Viitasaari Areenalla ja kirkossa.

– Tarjosimme pitkään seurakunnan tilat maksutta käyttöön, mutta muutama vuosi sitten, kun laskutuskäytäntöjä muutettiin muutenkin, aloimme laskuttaa könttäsummaa, seurakunnan toimistosihteeri Päivi Paananen kertoo.

Summa on 1 500 euroa. Musiikkitapahtuma käyttää eniten seurakuntataloa, joka toimii muusikoiden harjoitustilana.

– Näin kesäaikaan on helpompi tarjota tiloja, kun muut toiminta on hiljaisempaa, Paananen sanoo.

Urkuyö ja Aaria -festivaali Espoossa järjestetään 37. kerran.

– Festivaali on ollut alusta lähtien erottamaton osa Espoon tuomiokirkkoseurakuntaa ja seurakuntia, toiminnanjohtaja Jussi Merikanto sanoo.

Espoon seurakuntayhtymä on edelleen yksi yhteistyökumppaneista, eikä kirkkotiloista siksi peritä vuokraa. Konsertit ovat pääasiassa Espoon tuomiokirkossa. Esimerkiksi tänä iltana 21.7. konsertissa esiintyvät sopraano Anu Komsi ja pianisti Pia Värri.

– Osallistujamäärät ovat pandemiatauon jälkeen lähteneet varovaisesti liikkeelle, päätökset konserttiin lähtemisestä tehdään usein viime tingassa. Nyt osallistujamäärissä näkyy pientä lämpenemistä, Merikanto kertoo.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMysteeri­kuva: Ketkä seisovat vakavina? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeli”Olemme osa kosmologista koneistoa, joka ei ole kiinnostunut ihmisestä” – Teologi Olli-Pekka Vainio pohtii, missä elämä voi kukoistaa ja mitä siitä seuraa

Ei näytettäviä viestejä