Mun ripari -sovellus lisää nuorten itse­tuntemusta ja antaa kirkolle tietoa nuorten ajatuksista

Reilun vuoden kehitteillä ollut Mun ripari -sovellus on uusi väline nuorten hyvinvoinnin tueksi rippikouluissa.

Pelillistä sovellusta on kehitetty osana kansallista AuroraAI-tekoälyhanketta yhteistyössä Kirkkohallituksen, pilottiseurakuntien, valtiovarainministeriön, Siili Solutions Oy:n ja DigiFinlandin kanssa.

Sovelluksen tarkoitus on tukea nuorta rippikoulun teemojen ja oman hyvinvointinsa pohtimisessa. Sen äärellä nuori voi miettiä elämäänsä vastailemalla erilaisiin kysymyksiin.

Pelkäätkö epäonnistumista? Iloitsetko elämästä?

Jokainen rippikoululainen luo peliin omat tunnukset eli nimimerkin ja salasanan. Ryhmänohjaaja antaa ryhmälleen koodin, jolla kaikki päätyvät samalle pelialueelle. Sovelluksessa liikutaan pelihahmoina.

Ryhmänohjaaja päättää, milloin pelilaudalla aukeaa mikäkin kysymyspatteristo. Osioita on tähän mennessä kuusi. Esimerkiksi Oma elämä -osiossa nuori valitsee vaihtoehdoista vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin: Mikä stressaa sinua? Hyväksytkö itsesi sellaisena kuin olet? Pelkäätkö epäonnistumista? Iloitsetko elämästä?

Kun vähintään kymmenen ryhmäläistä on vastannut osion kysymyksiin, sekä ryhmänohjaaja että vastannet nuoret näkevät anonyymin vastausjakauman. Näin he voivat peilata omia vastauksiaan siihen, mitä muut ryhmäläiset ovat keskimäärin kysymyksiin vastanneet.

– Peli on siis nuorille eräänlainen hyvinvoinnin ja maailmankatsomuksen peili, joka kasvattaa nuorten itsetuntemusta, sanoo rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta.

Tänä vuonna 20 pilottiryhmää testaa sovellusta

Reaaliaikainen data tarjoaa myös rippikoulun ohjaajille tietoa nuorten ajatuksista ja fiiliksistä. Ne voi huomioida leiriohjelmassa. Samalla sovellus kerryttää seurakunnille ja koko kirkolle tietoa nuorten elämästä ja hyvinvoinnista yksilönsuojan huomioiden.

Sovellusta ovat olleet kehittämässä pilottiseurakunnat Oulusta ja Tampereelta. Nuorten palauteryhmää on kuultu koko ajan, ja he ovat saaneet ehdottaa sovellukseen muutoksia ja ideoita.

Tänä vuonna 20 pilottiryhmää eri puolilta Suomea pääsee testaamaan sovellusta. Heidän kokemustensa valossa siihen tehdään vielä tarkennuksia ja muokkauksia.

– Tavoitteena on, että vuonna 2023 sovellus olisi kaikkien halukkaiden rippikouluryhmien käytössä, Jari Pulkkinen kertoo.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Mun ripari -sovellus lisää nuorten itsetuntemusta ja antaa kirkolle tietoa nuorten ajatuksista

Edellinen artikkeliTikkurilan kirkko naapuri­taloineen jatkoon EU:n arkkitehtuuri­kilpailussa
Seuraava artikkeliPorvoon hiippa­kuntaan kaksi uutta rovastia

Ei näytettäviä viestejä